Driebergen (18) geplaatst voor EK zwemmen

Nick Driebergen heeft zich gisteren, op de openingsdag van de Swim Cup in Amsterdam, geplaatst voor de Europese zwemkampioenschappen op de langebaan (50 meter), begin augustus in Boedapest. De 18-jarige zwemmer uit Rijnsburg dook met een tijd van 25,94 bovendien ruim onder het Nederlands record op de 50 meter rugslag, dat met 26,30 in handen was van Bastiaan Tamminga (juli 2002) en Mitja Zastrow (maart 2005).

Driebergen, lid van de professionele zwemploeg van trainer-coach Fedor Hes, had eerder op de dag in de series met 26,09 ook al een nationale toptijd gevestigd. Wegens problemen met de tijdwaarneming moest deze race echter noodgedwongen met de hand worden geklokt, waardoor het record niet erkend kon worden. 'Een tegenvaller, maar ik ben blij dat het vanavond wel goed is gegaan', zei de eerstejaars senior na afloop tegenover persbureau ANP.

Driebergen kreeg afgelopen zomer van jeugdbondscoach Marcel Wouda het advies over te stappen naar een professionele ploeg. Als lid van de zwemclub LZ1886 uit Leiden was hij uitgeleerd. Bij de Europese jeugdkampioenschappen won hij twee jaar geleden de bronzen medaille op de 50 rug. Om de volgende stap te kunnen maken, moest hij zijn trainingsarbeid opvoeren, luidde het advies van de voormalig wereld- en Europees kampioen.

Driebergen koos uiteindelijk voor het XLence-team van Hes. 'Ik ben ooit eens met de Nederlandse ploeg mee geweest naar Spanje en daar was Fedor toen ook met zijn zwemmers. Dat is mij destijds goed bevallen. Ik had het gevoel dat ik goed in dat team zou passen en de ploeg is ook niet zo groot. Ik vind het prettig wat extra aandacht te krijgen.' Onder Hes is het aantal trainingsuren opgevoerd van vijftien naar dertig in de week.

Het uiteindelijk doel voor Driebergen is deelname aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De student commerciële sporteconomie aan de Johan Cruyff University moet zich daarvoor wel richten op de 100 meter rug, want de sprint is niet olympisch. 'Nu ik door de vele trainingen meer inhoud heb gekregen, moet het op de 100 ook wel lukken', aldus Driebergen, voor wie de 100 rug morgen op het programma staat.

Behalve Driebergen verzekerde ook Hinkelien Schreuder zich van een startbewijs voor de EK. Met een persoonlijk record van 2.17,11 op de 200 meter wisselslag bleef het lid van de gouden estafette op de 4x100 vrij bij de WK kortebaan in Shanghai onder de vereiste 2.17,45.

Pieter van den Hoogenband ontbreekt in Amsterdam, omdat de organisatie verzaakte de drievoudig olympisch kampioen uit te nodigen. 'Ze hadden gehoopt dat ik me voor 2 euro 50 zou inschrijven, en zij goede sier konden maken tegenover de sponsors', zei VdH gisteren. 'Ik vraag niet de hoofdprijs, helemaal niet zelfs, maar waarom bellen ze me niet even? 'Nee' hebben ze, 'ja' kunnen ze krijgen. Ze mogen in Amsterdam graag beweren dat ze het Kabouter Plop-niveau zijn ontstegen, maar dat vraag ik me werkelijk af.'

Zijn officiële rentree in eigen land maakt Van den Hoogenband, hersteld van de hernia-operatie die hij bijna een jaar geleden onderging, daarom volgende week bij de Dutch Swim Cup in zijn 'eigen' Eindhoven.