de golfclub

Aan de rand van de wedstrijdbaan en naast het clubhuis staat sinds kort een forse, groene hal. Waarin gereedschap voor het baanonderhoud en de vijf daarvoor aangestelde mannen huizen. Twintig machines - waaronder twaalf grasmaaiers en een forse hoeveelheid handgereedschap - staan om zeven uur 's morgens paraat voor de dagelijkse strijd tegen wanorde en verval. Tot negen uur hebben mens en machine de tijd om de (oefen)banen weer piekfijn in orde te maken. Maaien; het gras van de greens krijgt een kapsel van vijvenhalve millimeter, de fairways achttien. Uit de grond gehengste plaggen worden teruggelegd, bunkers aangeharkt, vuil verwijderd, het gras met prikstokken belucht, de bloemenweide onderhouden en bomen en struiken indien nodig bijgeknipt. De sloten en vijvers schoongemaakt, het opvissen en verkopen van de daarin terechtgekomen golfballen is een weinig lucratieve bezigheid geworden. Omdat supermarkten goedkope golfspullen verkopen loont het de moeite niet meer. Overdag vindt een stilzwijgende strijd plaats tussen de onderhoudsploeg en spelers met als motto: wie waren hier het eerst en wie loopt er hier in de weg? Sommige onverlaten slaan zelfs door terwijl er wordt gewerkt. Om vier uur 's middags worden mens en machines schoongemaakt en opgeladen voor weer een nieuwe speeldag.

Onderhoud op de golfbaan. 11/4/2006 Foto Freddy Rikken. Nathouden zojuist gelegde plaggen hole 3 Rikken, Freddy

Zevende aflevering in een serie over de Nieuwegeinse Golf Club.