CSI Miami-NY-Las Vegas

Het blijft een wat wonderlijk fenomeen: ben je een trouwe fan van een of andere televisieserie, en dan bedenken de makers iets wat je uit je gebruikelijke kijkroutine haalt. Een dubbelaflevering, zodat je behalve de gebruikelijke cliffhangers ook nog die extra spannende cliffhanger-van-de-week moet zien te overleven. Of een rip off-serie, zodat je in het vervolg de avonturen van je favoriete hoofdpersonen in twee series moet gaan volgen.

CSI: veel veelbetekenend zwijgen en peinzen met tegenlicht "Still Life" - coverage of CSI:CRIME SCENE INVESTIGATION. Photo: Cliff Lipson/ CBS ©2005 CBS BROADCASTING INC. All Rights Reserved. SEASON 6 PROD. # 610 CBS

De makers van de Amerikaanse televisieserie Crime Scene Investigation (CSI) pakten het nog slimmer aan. Na het succes van de oorspronkelijke CSI, over een forensich onderzoeksteam in Las Vegas, volgden min of meer zelfstandige spin off-reeksen van de CBS-serie over mannen met latex handschoenen, pincetten en microscopen. Die speelden zich af in Miami en New York.

Toen kregen we natuurlijk Quentin Tarantino, schrijver en regisseur van de extra enge dubbelaflevering 'Grave Danger', waardoor het helemaal salonfähig werd om te griezelen om modderige voetsporen, achtergebleven textielvezels en vingerafdrukken op onmogelijke plaatsen.

En nu buiten ze het fenomeen van de crossover uit: een dubbelaflevering die begint in Miami (serie 4, aflevering 7: 'Fellony Flight') en eindigt in New York (serie 2, aflevering 7: 'Manhattan Manhunt'). Daar moest je dan als tv-kijker ook voor omschakelen naar een andere dag en ander tijdstip, want andere serie.

Maar gelukkig krijgen steeds meer series een succesvol tweede leven op dvd.

Het is uitermate bizar om twee acteurs die gewoonlijk met hun peinzende blik in hun eentje een serie dragen, nu te zien samen spelen. Dat gaat ongeveer zo. David Caruso (Lieutenant Horatio Cane) heeft net een gesprekje gevoerd met de echtgenoot van een verdwenen vrouw. Lange gang. Veel tegenlicht. Peins peins. Enter Gary Sinise (Detective Mac Taylor) uit New York. Gang nog steeds lang. Tegenlicht nog steeds verblindend. En veel veelbetekenend gezwijg. Deze mannen hoeven niet bij te praten over de zaak of andere praktische dingen die je van politiemannen zou verwachten. Deze mannen lossen hun zaken op in gewijde stilte, terwijl de stroboscopische montage ons sterfelijke kijkers flits flats van net genoeg informatie voorziet zodat wij het ook nog kunnen volgen.

CSI draait niet om plot, maar om sfeer, en dus zijn de meest geslaagde afleveringen die waarin verrassing op verrassing volgt, maar net niet te vergezocht. The Crossover Edition begint met een ontsnapte seriemoordenaar in Miami en eindigt een heleboel kettingreacties later met een ontvoering in New York. De ontvoerde Alexia Endecott wordt gespeeld door Peyton List, die voor andere tv-kijkers weer bekend is als Lucy Montgomery in de al 50 jaar lopende CBS-soap As the World Turns - en die in die serie ook net ontvoerd is. Als dat geen crossover-tv is, weet ik het ook niet meer.

CSI: The Crossover Special ****
    • Dana Linssen