Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Marc Schröder (34), oprichter en directeur van Route Mobiel, de rivaal van de Wegenwacht.

Marc Schröder Foto Merlin Daleman Marc Schršder, Route Mobiel. Heemstede, 12-04-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

'Ik heb een hekel aan kerstpakketten. Vooral aan het idee dat veel mensen menen dat ze daar recht op hebben. Mijn bedrijf doet dat dus anders. Wij geven onze tien medewerkers en onze relaties drie mooie flessen wijn en doneren de totale waarde ervan ook aan de stichting Homeplan, die zich inzet voor huisvestingsprojecten in Mexico en Zuid-Afrika. Vorig jaar was dat, volgens onze boekhouder, 4.000 à 5.000 euro.

'Daarnaast steunen we incidenteel ook andere goede doelen. Vorig jaar hebben we een tafel genomen op het gala van Child Right. Een groot succes, goed georganiseerd. Al onze gasten hebben wat op de veiling gekocht. Ook steunen we Child Rescue - als jonge vader heb ik een bijzonder gevoel voor jonge kinderen. Dat is een instelling die zich in Nederland inspant voor opsporen van vermiste kinderen. Omdat Route Mobiel ervaring heeft met hulpverlening hebben we onze expertise kunnen inzetten. Zo hebben we informatie gedeeld om bij opsporing de communicatie tussen verschillende instanties efficiënter te laten verlopen. En ik heb twee van onze partners geïntroduceerd: onze lobbyisten in Den Haag van Public Matters en Europ Assistance, dat onze logistiek verzorgt.

'Thuis doe ik ook wel wat aan goede doelen. Ik ben sowieso lid van het Wereldnatuurfonds. Alles begint bij onze aardbol en de natuur. Als we dat niet steunen, hoeven we over een tijdje geen enkel ander goed doel meer te steunen.

'Ik steun vrijwel altijd de grote hulpacties bij rampen. De Tsunamiramp in Azië greep me erg aan. Ik heb een jaar in Phuket gewoond en ken daar veel mensen. Nog voor de grote tv-actie heb ik een groot bedrag overgemaakt. Ja, het is dan enorm balen als je dan achteraf hoort dat niet al het geld op tijd of überhaupt op de goede plek terechtkomt. Niet om mijn bijdrage - Too bad, denk ik dan - maar met het oog op volgende rampen. Mensen zullen dan minder snel geneigd zijn nog eens geld te geven.'

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen