Al maar flops voor Kevin Spacey

Het Old Vic Theatre in Londen gaat bijna vijf maanden dicht. Ook het laatste toneelstuk van het door Hollywood-acteur Kevin Spacey geleide theater, Resurrection Blues van Arthur Miller, is geflopt. Vanavond wordt de laatste voorstelling gespeeld, een week eerder dan de bedoeling was. De kritieken waren vernietigend, ook voor Maximilian Schell die de hoofdrol speelde.

Filmmaker Robert Altman, die op Spacey's uitnodiging zijn Britse debuut als toneelregisseur maakte, heeft na de première toegegeven dat hij het stuk niet goed kende voordat hij eraan begon. Hoewel het theater de kaartjes nu voor de helft van de prijs verkoopt, was de zaal ook de afgelopen dagen niet uitverkocht. Actrice Jane Adams speelde de laatste tien dagen niet meer mee; volgens The Independent had zij achter de schermen ruzie met acteur Matthew Modine, omdat zij hem tijdens de voorstelling voor de zoveelste keer een te harde duw zou hebben gegeven.

Spacey begon zijn leiderschap van het Old Vic Theatre in september 2004 met Cloaca van Maria Goos, dat veel kritiek kreeg. Ook bijna alle andere voorstellingen werden slecht ontvangen. Diverse critici hebben al aangedrongen op zijn vertrek. Spacey is echter niet van plan dat advies op te volgen; bij zijn aantreden beloofde hij tien jaar te blijven en aan dat voornemen houdt hij vast. 'Mijn band met het theater is nog nooit zo sterk geweest', zei hij deze week tegen persbureau Reuters. Wie zich door critici laat adviseren over het leiden van een theater, is volgens Spacey te vergelijken met iemand 'die Donald Rumsfeld advies vraagt voor een oorlogsstrategie.' The Old Vic gaat pas op 6 september weer open, met Spacey in de hoofdrol van A Moon For The Misbegotten ('Een maan voor de misdeelden') van Eugene O'Neill.