7 jaar voor aanrijden agent

Voor het opzettelijk aanrijden van een motoragent is de 20-jarige Rotterdammer D.M. gisteren veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van minimaal 75.000 euro.

De rechtbank in Rotterdam achtte doodslag bewezen. Het openbaar ministerie (OM) had een gevangenisstraf geëist van tien jaar voor poging tot moord. Het OM gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

De Rotterdammer reed op 15 oktober 2005 op de A15 ter hoogte van de afslag Rhoon tot twee keer toe in op de motoragent. De politieman raakte levensgevaarlijk gewond. Zijn linkeronderbeen moest worden geamputeerd en hij liep meerdere botbreuken op. Hij heeft mogelijk blijvend hersenletsel. De politieman werd wekenlang in coma gehouden op de afdeling intensieve zorg. M. reed in een gestolen auto en wilde, naar eigen zeggen, een aanhouding voorkomen. M. is al eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

De eis van het OM van tien jaar gevangenisstraf voor poging tot moord vond de rechter te ver gaan. 'De verdachte heeft geen tijd gehad om na te denken over zijn daad, waardoor van voorbedachte rade geen sprake kan zijn', aldus de rechter.

Het OM vindt dat M. 'na kalm beraad' heeft gehandeld. 'Nadat hij de agent de eerste keer heeft geraakt, ziet M. de motorrijder wankelen en raakt hem nog een keer. Dat is voorbedachte rade, poging tot moord', aldus een woordvoerder van het OM. Het OM gaat met name in beroep omdat ze het niet eens is met de motivering van het vonnis. Het is M. volgens het vonnis aan te rekenen dat hij niets heeft gedaan om de aangereden 39-jarige motoragent te helpen.

De opgelegde schadevergoeding van 75.000 euro is een voorschot. Het bedrag kan oplopen. De agent is voor de rest van zijn leven gehandicapt. Hij was tijdens de uitspraak van het vonnis aanwezig.