Zware gevechten om hoofdstad Tsjaad

In de Tsjadische hoofdstad N'Djamena zijn gisteren zware gevechten uitgebroken tussen hetregeringsleger en rebellen van het Verenigd Front voor Verandering (FUC), die erop uit zijn president Idriss Déby af te zetten en de msacht over te nemen in het olierijke land.

Volgens bewoners en diplomaten werd vooral gevochten in het noordoosten van de stad, waar het parlement is gezeteld. Gisteravond trokken veel bewoners uit de buitenwijken uit voorzorg naar het centrum.

De rebellen hebben een spectaculaire opmars vanaf de grens van Tsjaad met Soedan achter de rug. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt elke poging om de macht te grijpen en steunt de regering van Déby. Het noemt Tsjaad een 'baken van stabiliteit in Afrika'. Woensdag zijn 150 militairen naar de voormalige Franse kolonie gestuurd, om het daar reeds aanwezige contingent van 1.200 man te versterken. Volgens het Franse ministerie van Defensie zullen de troepen alleen de 1.500 Franse burgers in Tsjaad beschermen. Rebellen zeiden dat Franse gevechtsvliegtuigen dorpen in het oosten van het land hebben gebombardeerd.

Het offensief van de rebellen in de hoofdstad volgt op drie dagen van aanvallen op steden in het binnenland van Tsjaad. Dinsdag namen de rebellen de centraal gelegen stad Mongo in. Een woordvoerder van het FUC in Frankrijk, voormalig Tsjadisch minister van Buitenlandse Zaken Laona Gong, zei woensdag op de Franse televisie dat de rebellen al meer dan 80 procent van het land in handen hebben.

De opstand tegen Déby begon afgelopen oktober toen steeds meer officieren overliepen naar de rebellen. President Déby, die zelf door een coup aan de macht kwam, beschuldigt Soedan ervan de rebellen te steunen in een poging om de olievelden van Tsjaad te beheersen. Khartoum ontkent dit.

Het grensgebied tussen Tsjaad en Soedan is instabiel sinds er een opstand uitbrak in de Soedanese regio Darfur. Gevreesd wordt dat het conflict de stabiliteit in de regio verder zal ondermijnen.