Zo liegen vrouwen: 'Goh, wat zit je haar leuk'

Wie: Stine Jensen, auteur van het boek 'Leugenaars'.

Waarom: ze houdt morgen in Tilburg op de Dag van de Filosofie een lezing over de kunst van het bedriegen, het veinzen, jokken en poseren.

Het is negen 's ochtends en Stine Jensen (34) heeft al twee leugens verteld. 'Een beetje liegen is gezond, anders word je een heel eenzaam mens', zegt de filosofe, van wie deze maand het boek Leugenaars verscheen.

In haar boek beschrijft Jensen haar passie voor 'sympathieke bedriegers', zoals de Engelse quiz-deelnemer die zich met kuchjes in morsecode-stijl de goede antwoorden liet voorzeggen. En uiteraard haar favoriete leugenaar, meestervervalser Geert Jan Jansen. 'Zijn verhaal is zo mooi, dat is bijna fictie.'

Mensen liegen gemiddeld tien keer per dag, zegt ze. 'Vrouwen liegen vooral om anderen een beter gevoel te geven. 'Goh, wat zit je haar leuk.' Dat zijn de witte leugens. Mannen liegen vooral om zich net iets beter voor te doen dan ze zijn.'

Leugenaars kun je herkennen aan de manier waarop ze praten, zegt ze. 'Herinner je je Bill Clinton nog? 'I did not have sexual relations with that woman.' Leugenaars spreken in vaagheden en vermijden namen.'

De Duitse filosoof Immanuel Kant was tegen liegen. Een overzichtelijke moraal, maar Jensen ziet er weinig in. 'Om te overleven moet je kunnen liegen. De sociale leugen is het glijmiddel van de maatschappij. Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir dachten de oplossing voor ontrouw gevonden te hebben. Ze zouden elkaar alles eerlijk zeggen. Verschrikkelijk ongelukkig werd De Beauvoir van die transparantie. Nee, liefde bestaat eerder bij de gratie van het geheim.'

Speciaal voor de lezers van nrc.next heeft Jensen twee tips. Oefen je in de elegante leugen, zegt de filosofe. 'Heb je bijvoorbeeld sjans van iemand die je niet aanstaat, zeg dan niet: 'Sorry, je bent mijn type niet.' Een elegante leugen werkt veel beter dan zo'n directe waarheid. Zeg liever iets als: 'In een ander leven zouden we een geweldig duo kunnen vormen.' '

En twijfel je of iemand de waarheid spreekt? Let dan op de ogen van die persoon, zegt Jensen. 'Iemand die de waarheid spreekt kijkt terwijl hij nadenkt naar rechts. Een leugenaar kijkt naar links.'

Arjen Ribbens

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens