Ziek van al die liefdesliedjes

Op nummer 29 van de Top-50 staat deze week het liedje “So Sick' van Ne-Yo.

Rapper Ne-Yo Foto AP/Stephen Chernin Rapper Ne-Yo appears on MTV's 'Total Request Live' show at the MTV Times Square Studios, Monday, Jan. 23, 2006 in New York City. (AP Photo/Stephen Chernin) Associated Press

Deze Amerikaanse r&b-zanger heet eigenlijk Shaffer Smith en hij is 22 jaar. Hij komt uit gokstad Las Vegas, maar hij zingt liever dan dat hij gokt. En Ne-Yo tekent, schildert en doet karate. Ondertussen had Ne-Yo ook nog tijd voor een vriendin.

Zij heeft hem onlangs in de steek gelaten. Dat brak zijn hart maar Ne-Yo heeft er wel een leuk liedje over geschreven. Zo'n liedje heeft minstens één voordeel: misschien komt ze wel terug - en anders weten alle meisjes ter wereld wie Ne-Yo is.

Het liedje heet “So Sick' (Zo ziek), en Ne-Yo klinkt klagelijk als een jong poesje met buikpijn. Dus denk je: hij is ziek van verdriet. Maar dat zegt hij niet in het liedje. In plaats daarvan zingt hij: Ik word ziek van al die liefdesliedjes die ik overal hoor: “I'm so sick of love songs (..)/ So why cant i turn off the radio?' (Ik word ziek van al die liefdesliedjes, dus waarom doe ik de radio niet uit?)

En waarom maken die hem ziek? Waarschijnlijk omdat al die mensen die blij over hun verliefdheid zingen, hem doen denken aan het meisje dat zijn hart brak. Daarom is hij “ziek' en boos. Het is wel grappig dat hij iets anders zoekt om zich boos over te maken dan dat waar het echt om gaat. Hij is hier niet boos op het meisje, niet op de liefde, maar op liedjes over de liefde.

Er zijn meer nummers over dingen-waar-het-eigenlijk-niet-om-gaat. Zo is er een oud liedje dat heet “I Can't Stand The Rain', van Tina Turner. Zij zegt in dit lied dat ze een hekel heeft aan de regen. Niet omdat ze regen vies vindt, maar omdat het geluid van de regen tegen het raam haar doet denken aan haar ex met wie ze altijd zo gezellig naar de regen luisterde!

Deze nummers gaan over iets anders dan ze lijken te gaan. Hoe zou je dat noemen? Eigenlijk zijn het een soort “bliksemafleid-liedjes'.

    • Hester Carvalho