www.nrc.nl

Bananenrepubliek. Dankzij een opmerking van minister Donner is er weer even extra belangstelling voor het woord bananenrepubliek. Waar komt dit vandaan? Daar gaat Ewoud Sanders vandaag in zijn weblog Woordhoek op in. “Wij gebruiken het woord bananenrepubliek nu algemeen voor “land met instabiele politieke toestand', maar de Grote Van Dale geeft als oudste betekenis “naam voor de Midden-Amerikaanse staten Nicaragua, El Salvador en Guatemala'. De betekenisovergang blijft in dit woordenboek onverklaard, maar dat komt wellicht omdat-ie zo voor de hand ligt: in Nicaragua, El Salvador en Guatemala worden veel bananen gekweekt en van oudsher zijn het politiek instabiele landen.

Paaseieren. We blijven in de culinaire sferen, want Janneke Vreugdenhil gaat op haar weblog voor de vijfde keer in op het koken van een ei. Naar aanleiding van de lezersreacties blijft ze bij dit kennelijk onuitputtelijke thema: hoe kook ik het beste zachtgekookte ei? Ze gaat ook in op de bezorgdheid over de vogelgriep: kun je een zachtgekookt ei veilig eten? Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit is er geen probleem: „Ongerust hoeven we ons niet te maken. Zodra een kip besmet raakt, heeft zij namelijk haar laatste eitje gelegd. Mocht dus in Nederland vogelgriep uitbreken, dan is de kans minimaal dat er besmette eieren in onze voedselketen terechtkomen. Wie elk risico wil uitsluiten, kan zijn eieren het beste tot minstens 70°C verhitten. Bij die temperatuur wordt het H5N1-virus gedood.”www.nrc.nl/kokenetc We blijven in de culinaire sferen, want Janneke Vreugdenhil gaat op haar weblog voor de vijfde keer in op het koken van een ei. Naar aanleiding van de lezersreacties blijft ze bij dit kennelijk onuitputtelijke thema: hoe kook ik het beste zachtgekookte ei? Ze gaat ook in op de bezorgdheid over de vogelgriep: kun je een zachtgekookt ei veilig eten? Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit is er geen probleem: „Ongerust hoeven we ons niet te maken. Zodra een kip besmet raakt, heeft zij namelijk haar laatste eitje gelegd. Mocht dus in Nederland vogelgriep uitbreken, dan is de kans minimaal dat er besmette eieren in onze voedselketen terechtkomen. Wie elk risico wil uitsluiten, kan zijn eieren het beste tot minstens 70°C verhitten. Bij die temperatuur wordt het H5N1-virus gedood.” An Indian poultry farm worker places eggs in a tray at a farm on the outskirts of New Delhi, 19 February 2006. A poultry farmer has died of suspected bird flu while health workers were carrying out a mass culling of birds after India was hit by the deadly H5N1 strain of avian flu, officials said. The 27-year-old farmer was from Nandurbar district of western Maharashtra state where the bird flu outbreak was reported but had been shifted to Surat where he died. Officials said a cull of more than 300,000 birds had begun in the area, which is home to both small and large farms that supply fowl to Maharashtra and Gujarat states. It is also a major egg-producing region. AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA AFP

Minder voor de hand liggend is dat er tussen die twee zaken een direct verband bestaat.“ Lees op www.nrc.nl/woordhoek wat het Amerikaanse bedrijf United Fruit hiermee te maken heeft.

Paaseieren. We blijven in de culinaire sferen, want Janneke Vreugdenhil gaat op haar weblog voor de vijfde keer in op het koken van een ei. Naar aanleiding van de lezersreacties blijft ze bij dit kennelijk onuitputtelijke thema: hoe kook ik het beste zachtgekookte ei? Ze gaat ook in op de bezorgdheid over de vogelgriep: kun je een zachtgekookt ei veilig eten? Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit is er geen probleem: “Ongerust hoeven we ons niet te maken. Zodra een kip besmet raakt, heeft zij namelijk haar laatste eitje gelegd. Mocht dus in Nederland vogelgriep uitbreken, dan is de kans minimaal dat er besmette eieren in onze voedselketen terechtkomen. Wie elk risico wil uitsluiten, kan zijn eieren het beste tot minstens 70°C verhitten. Bij die temperatuur wordt het H5N1-virus gedood.“www.nrc.nl/kokenetc We blijven in de culinaire sferen, want Janneke Vreugdenhil gaat op haar weblog voor de vijfde keer in op het koken van een ei. Naar aanleiding van de lezersreacties blijft ze bij dit kennelijk onuitputtelijke thema: hoe kook ik het beste zachtgekookte ei? Ze gaat ook in op de bezorgdheid over de vogelgriep: kun je een zachtgekookt ei veilig eten? Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit is er geen probleem: “Ongerust hoeven we ons niet te maken. Zodra een kip besmet raakt, heeft zij namelijk haar laatste eitje gelegd. Mocht dus in Nederland vogelgriep uitbreken, dan is de kans minimaal dat er besmette eieren in onze voedselketen terechtkomen. Wie elk risico wil uitsluiten, kan zijn eieren het beste tot minstens 70°C verhitten. Bij die temperatuur wordt het H5N1-virus gedood.“

www.nrc.nl/kokenetc