Wees trots op de koningin

Een gekozen staatshoofd verliest aan onafhankelijkheid want hij moet zich profileren.

Dat gaat ten koste van het idee dat een staatshoofd er voor iedereen is.

Koning Beatrix heeft als ons staatshoofd veel aanzien in het buitenland. Dat heeft niet alleen met de persoon van de vorstin te maken, maar juist ook met het instituut van de monarchie. De monarchie heeft diepe historische wortels: het zegt iets over wie wij zijn en hoe wij dat zijn geworden. Het is iets om trots op te zijn. Daarom zou het onzinnig zijn om haar af te schaffen.

De koningin is een uitzondering op het principe dat elk individu dezelfde kansen moet krijgen. Ze heeft het koningschap immers geërfd, betaalt geen belasting en is niet officieel aanspreekbaar. We moeten oppassen daar een probleem van te maken. Een staatshoofd is namelijk geen gewone burger, maar staat boven partijen en boven het volk. Dat kan ons verlichte burgers wel eens de rillingen bezorgen. Maar een staatshoofd zou geen staatshoofd zijn, als er geen afstand zou bestaan.

De monarchie is een sprookje. Dat moeten we ook zo houden. Mensen hebben behoefte aan een sprookje waar ze, ongeacht hun religie of afkomst, in kunnen geloven.

Een gekozen staatshoofd, in welke vorm dan ook, brengt een belangrijk probleem met zich mee. Hij of zij moet zich namelijk profileren in de media, anders valt er niets te kiezen, en heeft daardoor geen onafhankelijke positie meer. Hierdoor verdwijnt niet alleen het sprookje, maar ook de idee dat een staatshoofd er voor iedereen is.

De macht van de koningin moet niet worden overdreven. Achter de schermen heeft ze zeker een beperkte invloed, maar dat zou ook gelden voor een ander soort staatshoofd. Wat de koningin tijdens de koffie zegt tegen de premier heeft minder gewicht dan soms wordt gedacht. Beslissingen worden genomen op het Binnenhof, niet in het paleis. En als de vorst ernstig over de schreef gaat, kan het parlement beslissen om een vorst (tijdelijk) af te zetten.

De monarchie is nog lang niet toe aan vervanging. We hebben een modern en democratisch koningshuis met een grote historische waarde. Het afschaffen van de monarchie lost geen problemen op. Laten we genieten van de koningin en straks van Koninginnedag. Leve de monarchie!

Harmjan Vedder is vice-voorzitter en bestuurlid politiek van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren.

    • Harmjan Vedder