We leven lang en gelukkig

2006 Dood door algehele slijtage

Een eeuw geleden was in Nederland de gemiddelde levensverwachting49 jaar. Nu geeft de teller al bijna 80 aan. Een kind dat dit jaar in ons land wordt geboren, heeft een kans van30 procent om een eeuwling te worden. Door betere voeding, gezondheidszorg en medicijnen is niet alleen een langere levensduur in zicht. Ook de levenskwaliteit gaat er aanzienlijk op vooruit. Tot op hogere leeftijd. De oorzaak van overlijden is steeds vaker te vinden in typische ouderdomsziekten als Alzheimer of algehele slijtage.

We vrezen een dramatische stijging van de kosten door de vergrijzing van de samenleving. Voor gerontologen zijn het gouden tijden. Door nieuwe inzichten in het genetisch erfgoed van de mens bestaathet vermoeden dat er geen absolute limiet meer is voor de duur van een leven.

Foto Sake Elzinga Assen-02-02-2006 Huilende baby Isabella Elzinga. Foto: Sake Elzinga
Foto Sake Elzinga Assen-02-02-2006 Huilende baby Isabella Elzinga. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

2026 Niet meer met pensioen

In tegenstelling tot wat iedereen had verwacht, beginnen de kosten van de gezondheidszorg te dalen. Want wat blijkt: we worden ouder en blijven langer gezond.

Dit komt door onze kennis van het menselijk genoom in combinatie met supersnelle computers. Samen hebben ze farmacogenomie mogelijkgemaakt. Dit vakgebied ontwikkelt medicijnen op maat. Ieder ziek mens krijgt een persoonlijk medicijn voorgeschreven, afgestemd op zijn of haar genetisch paspoort, net als voeding.

De gemiddelde levensverwachting is opgelopen tot 84 jaar. Gerontologen voorzien een forse stijging binnen een tiental jaren. De pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar wordt eindelijk afgeschaft. En het gevreesde AOW-probleem blijft uit. Mensen werken na hun 65ste gewoon door. Waarom ook niet.

2106 Het eeuwig leven op aarde

Het menselijk genoom kent geen geheimen meer. We weten precies hoe de celveroudering werkt en hoe we het moeten tegengaan. Het leven is eeuwig geworden. De bevolkingsgroei is nihil. Velen kiezen ervoor om in het lichaam van een 30-jarige te blijven steken. Het eeuwig leven leidt tot maatschappelijke opschudding. Volgelingen van een religieuze overtuiging vinden het niet juist om eeuwig te leven. Zij willen dood om het hiernamaals te bereiken. De rest kiest voor het leven op aarde. Aanhangers van de eerste groep sterven uit. Het leven is niet voor iedereen even lang, ongelukken blijven bestaan. Het vermogen van de wetenschap grenst aan het onmogelijke, maar niet alles kan worden gerepareerd worden. Ten slotte geeft iedereen de geest. Maar gemiddeld worden we zo'n 250 jaar. Iedereen blijft maar zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen. Heaven can wait!

Futuroloog (www.neoversum.com)

    • Paul Ostendorf