Water met antivliesbeding

Wie wat met water heeft, afgezien van wassen, wil de koffie en thee zo zuiver mogelijk. De kritische waterdrinker eist zeker zijn thee zonder bovendrijvend vlies.

Er zijn veertig redenen om een waterfilterkan aan te schaffen. In de ogen van fabrikant Brita, wel te verstaan. Het filter, dat om de vier weken aan vervanging toe is, maakt volgens de fabrikant leidingwater zuiverder, zachter en lekkerder. Dat is goed voor mens, dier, plant en apparaat. Mensen vallen ervan af, drinken smakelijke thee zonder kalkvliesje en krijgen een stralende huid. Dieren treffen water zonder chloorlucht in hun drinkbak aan. Planten gedijen met kalkarm water, net als de huishoudelijke apparaten. Wie wil zijn voetbad en gezichtssauna niet beschermen tegen kalk? En ijsblokjes van gefilterd water zijn niet alleen “helder' maar ook nog eens “transparant'. Zo veel heil van een simpele waterkan voor slechts 0,05 euro per liter water, dat maakt achterdochtig.

Bij nadere beschouwing valt meteen ruim een kwart van de redenen af. Ze zijn er met de haren bij gesleept, “Brita heeft al veertig jaar kwaliteit hoog in het vaandel', of gelden ook voor ongefilterd water, “Voert afvalstoffen sneller af'.

Blijft over dat de waterfilterkan kalk, chloor, zware metalen, bepaalde pesticiden en andere organische verontreinigingen uit het water filtert met twee fijne zeven, een ionenwisselaar van harskorreltjes en actieve kool op basis van “natuurlijke' kokosnoot. Daardoor is het water zachter, zuiverder en lekkerder. Brita mijdt de bewering dat gefilterd water gezonder zou zijn dan ongefilterd kraanwater.

Over de noodzaak het water te filteren verschillen Brita en het waterleidingbedrijf van mening. Het waterleidingbedrijf vindt het gebruik van een waterfilter overbodig omdat de ongewenste stoffen niet of ruim binnen aanvaardbare grenzen in het kraanwater zitten. Venijnig waarschuwt het ook voor bacteriën die zich in het filter zouden kunnen ophopen.

Rest de vraag of het gefilterde water lekkerder is. Een blinde test in huiselijke kring wijst niet op duidelijk smaakverschil en als het er al is, dan alleen bij vers gefilterd water. Het smaakverschil is zo gering dat suggestie niet is uitgesloten. De koffie smaakt ook niet anders, laat staan lekkerder en de ijsblokjes zijn met gefilterd water net zo matglazig als met ongefilterd water.

Maar dan de thee. Het gefilterde water levert een prachtige thee op, die als de zon erin schijnt stralend gebronsd oplicht. De thee lijkt ook beter te smaken. En mocht dat inbeelding zijn, het is in elk geval veel smakelijker drinken. Een troebel vlies blijft achterwege en het kopje is verschoond van aanslag. Dat is voor het gebruik van de waterfilterkan in elk geval één overtuigende reden.

    • Joep Habets