Vroeger gingen ze naar de Roxy en de Mazzo

Maison Royale wil mensen van dertig jaar en ouder het 'clubgevoel' geven.

Maar dan wel met een kindercrèche en zachtere muziek dan 'vroeger'.

Maison Royale is voor houseveteranen, die het allemaal al hebben meegemaakt, maar nog niet achter zich kunnen laten. Foto’s RVDV RVDV

De housegeneratie wordt ook een dagje ouder. Maar het feesten zit ze nu eenmaal in het bloed. Dat wordt wel wat lastiger met kinderen en een carrière. De agenda lijkt soms net een puzzel. Daarom is er nu Maison Royale. Een festival voor houseveteranen, die alles al een keer hebben meegemaakt, maar het nachtleven nog niet achter zich kunnen laten.

'Maison Royale is een reactie op een gemis dat ik zelf ervoer in het nachtleven', zegt organisator Marcel Pantera (38), zelf een veteraan. 'Als je om twaalf uur een restaurant uit komt en je wilt dansen, dan is de enige optie een discotheek met knipperende lichtjes en bonkende muziek. Die overgang is te groot. Sta je ineens tussen de meisjes van achttien. Maison Royale wil een clubgevoel brengen voor mensen van mijn leeftijd.'

Maar ben je op die leeftijd nog wel op zoek naar het clubgevoel? 'Mijn generatie gaat na hun dertigste ook nog uit', weet Pantera. 'Maar de sfeer in de hippe clubs hebben we na vijftien jaar nachtleven wel gezien. We willen inhoudelijke muziek en inhoudelijke gesprekken. Mensen hebben een ander leven gekregen met meer verantwoordelijkheid. Daarom is er voor de vroege avond ook een kindercrèche aanwezig.'

Mede-organisator en muziekprogrammeur Jan van den Berg weet zeker dat ze een gat in de markt hebben gevonden. 'Ons publiek is een volleerd publiek. Ze hebben in het nachtleven het meeste wel meegemaakt. Maar ze genieten nog steeds van een feestje. Op Maison Royale kun je een hapje eten en naar een optreden kijken. En degenen die een oppas hebben geregeld kunnen nog wat langer blijven.'

Annet Ekkel (42) is dat volleerde publiek. Ze neemt de telefoon op met de vraag: 'Kun je me over tien minuten terugbellen? Dan zorg ik dat de kinderen wat te doen hebben.' Ze vertelt dat ze vorig jaar voor het eerst naar Maison Royale is geweest, samen met haar zoontje Marcus van negen.

Ekkel heeft jarenlange ervaring in het nachtleven. Begin jaren negentig zat ze op de kunstacademie in Amsterdam. Dat was een wilde tijd, vertelt ze. 'Vroeger ging ik naar de Roxy en naar de Mazzo. Daar ging het er echt ruig aan toe. Ik kan me nog wel een rare avond in de Roxy herinneren toen iedereen het met iedereen deed.'

Een beetje beschaamd vertelt ze dat ze aanvankelijk twijfelde om Marcus mee te nemen naar Maison Royale. 'Negen jaar en dan al stappen.' Maar het beviel haar erg goed. 'Marcus kon daar lekker ravotten. Kinderen van zijn leeftijd willen hun eigen gang gaan. Kijken wat er achter de coulissen te vinden is. Voor ik het wist stond hij uitgebreid met de portier te praten. Zo leert hij zich te redden in die wereld.'

Raymond Contein (37) kan zich al lang redden. In 1988 ging hij naar zijn eerste illegale housparty in een oude loods in Amsterdam. De veteraan vertelt: 'Dat was nog in de tijd dat jongens aan de rand van de dansvloer stonden en meisjes rond hun tasje dansten.' Hij was meteen verkocht.

Maar na al die tropenjaren op de dansvloer heeft hij geen zin meer om elke week met zijn handjes in de lucht te staan. 'Ik zoek nu de speciale dingen uit. Maison Royale is zoiets.'

Ook Ekkel gaat niet meer zo vaak stappen. 'Als ik nu uit ga, zit ik met vrienden in een restaurant. Dat zullen de meeste mensen van rond de veertig wel doen. Klinkt niet echt spannend, hè? Maison Royale is dan een goed alternatief. Het moet om een uur of acht al leuk zijn, want de oppas blijft maar tot twee uur. Ik hoor het mezelf zeggen, ha ha.'

Maison Royale: vanavond, morgen en overmorgen, Docklands, Amsterdam. Meer info via www.maison-royale.nl

    • Toon Beemsterboer