Twintigste kaper toont “geen spijt' voor 9/11

Zacarias Moussaoui, bekend geworden als de “twintigste kaper van 11 september', heeft gisteren gezegd dat hij “geen spijt, geen berouw“ heeft voor het leed dat de nabestaanden van de aanslagen ervaren. In weerwil van het advies van zijn advocaten bevestigde Moussaoui (37) zijn eerdere bekentenis; dat hij afwist van het 9/11-complot, maar dit verzweeg tijdens verhoren door de FBI.

Moussaoui's tweeënhalf uur durende getuigenis was doorspekt met anti-Amerikaanse beledigingen. Onder kruisverhoor van de aanklagers zei hij onder meer te hopen op meer “11 septembers'.

Begin deze week hadden de aanklagers in de zaak emotionele getuigenissen opgevoerd van nabestaanden. Ook lieten ze de geluidsband horen uit de cockpit van United Airlines-vlucht 93. De kapers op dit vliegtuig werden door passagiers overmeesterd, waarna het vliegtuig neerstortte in een veld in de staat Pennsylvania.

Moussaoui's advocaten zullen de komende zittingsdagen trachten te bewijzen dat de werkelijke rol van de beklaagde veel kleiner is dan hij zelf regelmatige betoogt. Volgens de advocaten wil hun cliënt met zijn bekentenissen in aanmerking komen voor de doodstraf, opdat hij het martelaarschap kan verwerven. Ook zullen ze proberen te bewijzen dat de geestelijke gezondheid van Moussaoui niet in orde is. Volgens de verdediging lijdt hij aan schizofrenie.

Een maand voor de aanslagen in september 2001 werd de Fransman van Marokkaanse komaf opgepakt, omdat hij zich verdacht gedroeg op de vliegschool waar hij lessen volgde. Moussaoui is al veroordeeld. In deze fase van het proces bepaalt een jury zijn strafmaat: levenslang of de doodstraf. De aanklagers eisen de doodstraf. Zij stellen dat hij door zijn zwijgen medeverantwoordelijk is voor de 2.972 doden die vielen bij de aanslagen.