Turkse president ziet groeiende dreiging voor seculier systeem

Ankara. Turkije wordt bedreigd door moslimfundamentalisten die het seculiere landsbestuur willen vernietigen. Dat heeft de Turkse president Ahmet Necdet Sezer gezegd. Religieus fundamentalisme heeft alarmerende proporties aangenomen", zei Sezer in een toespraak tot legerofficieren. "Turkijes enige waarborg tegen deze dreiging is de seculiere orde." De machtige Turkse strijdkrachten gelden als waakhond van het secularisme. In 1997 zorgde het leger er met een stille coup voor dat de fundamentalistische premier Erbakan naar huis werd gestuurd. "Religieuze reactionairen proberen de politiek, het onderwijs en de staat te infiltreren. Ze proberen systematisch om de waarden van de republiek te ondermijnen, boven alles nationalisme en secularisme, die door het grootste deel van onze maatschappij worden omarmd", aldus Sezer. De president, die eerder het contitutionele hof in Turkije leidde, staat te boek als een fervent voorvechter van het seculiere systeem dat door `de vader van de Turken`, Mustafa Kemal Atatürk, bij de stichting van Republiek Turkije in 1923 werd ingevoerd.