Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage over mensen die een herseninfarct hebben gehad en de omstreden stamcel-therapie volgen in Turkije waardoor zij gezonder zouden worden. De therapie, een operatie waarbij stamcellen in de hersens worden ingespoten is in Nederland verboden en is wetenschappelijk nooit onderzocht. Ned.3, 22.20-23.00u.

In de documentaire De ware Judas gaat het over het Judasevangelie en de “kus' (schilderij van Caravaggio) die spreekwoordelijk geworden is voor verraad. Met o.a. de historicus Jacob Slavenburg, theoloog Bert Aalbers en de kunsthistorici Claudine Chavannes en Leon van Liebergen. Ook met fragmenten uit de musical Jesus Christ Superstar. Ned.1, 23.00-23.40u. Foto KRO KRO

documentaire

Explorations Powered By Duracell: Shattered. Slaap blijkt een universele behoefte: de mens brengt een derde van zijn leven slapend door. Aan slaapgebrek ga je sneller dood dan aan voedselgebrek. Hoe kan het dat onze nachtrust zo onmisbaar is? Nat ional Geographic, 19.00-19.30u.

Kaiphas und Pilatus. Over wie nu eigenlijk schuldig is aan de dood van Christus. ZDF, 19.30-20.15u.

Dierenpark Artis. In deze eerste aflevering van een nieuwe reeks over de dieren, dierenartsen en dierverzorgers van dierentuin Artis, gaat gorilla Ivo naar Duitsland. Verzorgster Iris is nauw betrokken bij het transport van de zwaargewicht. Ook in het aquarium worden voorbereidingen getroffen voor een ingewikkelde verhuizing van de enorme zeebaars, waarbij iedere seconde telt. Ned.2, 20.00-20.30u.

Timewatch: The crusaders's lost fort. In 1179 bouwden de kruisvaarders een nieuwe vesting bij de Jordaan. Het werd door zowel christenen als moslims als onneembaar beschouwd en herbergde 1500 tempelridders. Desondanks werd het binnen een jaar veroverd door moslimleider Saladin en met de grond gelijk gemaakt. Wat gebeurde er? BBC2, 22.00-22.50u.

Death By Natural Causes: Deadly Heat. Een gebrek aan water leidt tot de dood, pijnlijk, langzaam of snel. Kijk hoe slachtoffers een strijd op leven en dood leveren tegen de helse uitdroging, zoals de vier schipbreukelingen die vier maanden op zee wisten te overleven. National Geographic, 22.00-23.00u.

What the ancients did for us: The Chinese. Serie over de verworvenheden uit de oudheid met vanavond de oude Chinesezen die o.a. vlammenwerpers, fastfood en zijde uitvonden. BBC2, 22.50-23.00u.

Grumpy old men: Those were the days. Serie waarin mannen tussen de 35 en 54 jaar hun grieven over de moderne wereld uiten. Vanaond beklagen de mannen zich o.a. over muziek en films van tegenwoordig en verlangen terug naar de tijd dat water nog uit de kraan kwam en niet uit fles. BBC2, 23.00-23.30u.

Hooligans: The global hooligan. Slot van een Britse documentaireserie over het groeiende netwerk van mannen die bij voetbalwedstrijden op een georganiseerde manier aanzetten tot geweld, rellen en confrontaties. Het aan voetbal gerelateerde geweld en onrust vraagt meer internationale samenwerking tussen de politiekorpsen. SBS6, 0.05-1.15u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn zeiler en politiek redacteur Frits Wester over Nationale Sportweek en presentatrice van de Tsjernobyl-quiz Victoria Koblenko. Binnenkort is het 20 jaar geleden dat de ramp in Tsjernobyl plaatsvond en zij was er als 5-jarige dichtbij. En de winnaars van de Nipkowschijf, Owen Schumacher en Paul Groot, vertellen over hun uitzending van Koefnoen. Ned.3, 19.00-19.45u.

De leugen regeert. Aandacht voor het bericht in de Volkskrant over het relaas van vier criminologen die zouden vinden dat Nederland een criminele vrijstaat is geworden, het artikel in Vrij Nederland waarin twee militairen weigeren naar Uruzgan te gaan en de “reconstructie' in Opsporing Verzocht over de verdwijning van Natalee Holloway op de Antillen. Chef redactie van nrc.next Hans Nijenhuis en hoofdredacteur van Vrij Nederland Emile Fallaux beoordelen de kwesties. Ned.3, 20.15-20.55u.

amusement

Theo Maassen : Functioneel naakt. Registratie van de voorstelling van Theo Maasen waarin hij de problemen van de hedendaagse maatschappij op de proef stelt. Hij zegt dat er nog maar een gebrek is aan één ding: schaarste. We hebben alles namelijk in overvloed. Hij stelt vast dat we door de rekenmachines minder goed in rekenen zijn geworden, en vraagt zich af of we dan misschien ook door de moderne communicatiemiddelen minder goed in het communiceren zijn geworden. België 2 (Canvas), 22.15-23.40u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn Joan Collins, Johnny Vegas, Carmen Electra en muziek van de Red Hot Chilli Peppers. BBC1, 23.30-0.30u.

muziek

Manchester passion. Engelse musical waarin het lijdensverhaal van Christus wordt verteld op muziek van bands uit Manchester, met nummers van o.a. Oasis, The Smiths en Joy Division. Met Darren Morfitt, Tim Booth, Nicholas Bailey e.a. BBC2, 0.00-1.00u.