Shirts voor schapen

In “De korte golf' beschrijft Guus Middag radiomomenten die hem raken. Vandaag de avondkranten op het Radio 1-Journaal.

Het is het venster op de wereld: het Radio 1-Journaal. Het is er 's ochtends, 's middags en 's avonds. Als er iets gebeurt, zullen we het daar als eerste moeten horen. Het zit ingeklemd tussen nieuwsbulletins, en het is gevuld met nieuwsberichten en nieuwsflitsen en nieuwsoverzichten. Het is aangesloten op alle persbureaus ter wereld en ingelogd op alle netwerken en het is verbonden met alle correspondenten.

Elke middag is het, vlak voor zes uur, tijd voor “de avondkranten'. Iemand heeft de avondbladen doorgenomen en er een bloemlezing uit samengesteld en twee mensen gaan ons die nu voorlezen. Vreemd onderdeel voor een actualiteitenprogramma. Wat zou er nog voor nieuws in kunnen staan? Als het echt belangrijk was, zou het immers al lang in het Radio 1-Journaal zelf ter sprake zijn gebracht.

Daarom begint het overzicht van de avondbladen pro forma nog wel met een bericht van de voorpagina van een landelijk dagblad, maar daarna schakelt het snel over naar de headlines uit het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant of het Reformatorisch Dagblad. Reclameschapen! Een van de regionale kranten meldt dat op een weiland bij een drukke rotonde in Joure schapen rondlopen die een soort bodywarmers dragen met reclametekst erop. De burgemeester wil er iets aan doen, uit een oogpunt van landschapsvervuiling. Het bericht mag dan geen wereldnieuws zijn, maar dat vinden wij niet erg, en de voorlezers zo te horen ook niet. Zij vertellen nog even verder over de onenigheid tussen de schapenshirtsponsor (die plannen heeft voor 25.000 reclameschapen, of zelfs reclamepaarden en -koeien) en de boze burgemeester van Skarsterlân.

Bijnieuws is nu eenmaal interessanter dan hoofdnieuws. En klein nieuws stemt nu eenmaal vrolijker dan groot nieuws. Als de Peel twee avondbladen had gehad en de doopsgezinden een eigen avondkrant, dan hadden we veel over de Peel en de doopsgezinde levensovertuiging gehoord. Nu horen we door omstandigheden elke avond veel over reformatorische halszaken (abortus, homohuwelijk, koopzondag) en over Friesland. Onenigheid over de nieuwe spelregels voor het kaatsen. De zorgelijke toestand van de Friese muziekkorpsen. De problemen met de grutto en andere weidevogels. Er wordt stilgestaan bij het schoonmaken van de grachten van Sneek. Fietsen, verkeersborden, een kauwgomballenautomaat - van alles is er omhoog gehaald. De voorlezers beschrijven uitgebreid de afgedrukte foto. Een man in duikerspak probeert een zojuist opgeviste brommer aan de praat te krijgen, onder het toeziend oog van nieuwsgierige omstanders. We zien het voor ons - en voelen de bijbehorende hilariteit.

Het is de dorpspomp. Even een paar minuten Van Gewest tot Gewest, voordat de grote wereld zich weer meldt. “Nou, zullen we er zo langzamerhand eens mee ophouden?“ vraagt Govert van Brakel, als de eindtune al is ingezet. “We hoeven niet de hele krant voor te lezen, toch?“ Nog eentje dan. De Leeuwarder Courant meldt dat er problemen zijn in Zwaagwesteinde. Jongeren scholen daar op straat samen. Ze drinken bier en gebruiken drugs. Dat kan zo niet langer. De plaatselijke partij Dorpsbelangen wil nu de groetplicht gaan invoeren, zo meldt Van Brakel op de valreep, voordat het nieuwsbulletin van zes uur weer begint, met de politiek en de wereldbranden en al het andere echte nieuws.

    • Guus Middag