Roda-supporters waren 'bijvangst'

Zo'n honderd fans vanRoda JC mogen toch weer voetbalwedstrijden bezoeken.

Een eerder ingesteld stadionverbod werd doorde rechter opgeheven.

Supporters van Roda protesteren tegen het stadionverbod. Foto pics-united Onderwerp/Subject: Roda JC (2-1) Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Roda JC Ajax Seizoen/Season: 2005/2006 FOTO/PHOTO: Roda JC's supporters with banner against stadium ban other supporters Trefwoorden/Keywords: #11 $12 ±1136732987923 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED

De wedstrijd Roda JC tegen Heracles kan zondag door 107 Limburgse supporters extra worden bezocht. Gisteren werd hun stadionverbod door de voorzieningenrechter voorlopig opgeheven in afwachting van een uitspraak van de strafrechter.

De 107 fans, die deel uitmaakten van een groep van in totaal 163 verdachte supporters, bezochten eind vorige maand de bekerwedstrijd Ajax-Roda. Bij aankomst bij het stadion hebben zij zich volgens het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan ordeverstoringen, zoals het gooien van fietsen, bespuwen van agenten en het zingen van antisemitische liederen. Als gevolg van de verdenking bij het OM werd, conform de afspraken, de KNVB geïnformeerd die voor iedereen een stadionverbod van negen maanden instelde.

'Zij zijn nu al veroordeeld voordat de strafrechter over hen oordeelt', verklaarde advocaat H. van Geelkerken namens de fans in een kort geding dat woensdag werd gevoerd. 'Je was erbij, dus je bent erbij', is volgens de advocaat het adagium van de Amsterdamse politie. 'Er zat zeker een handvol raddraaiers bij en misschien waren het er wel twintig, maar in elk geval niet de mensen die ik hier vertegenwoordig.'

De fans, van wie velen een transactie hebben aangeboden gekregen van 75 euro, hebben uiteenlopende achtergronden. Sommigen hebben een verleden bij de harde kern-supporters, anderen zijn volstrekte buitenstaanders. Onder de opgebrachte mensen zat ook een gepensioneerde leraar klassieke talen. De 67-jarige kreeg geen stadionverbod, omdat hij, volgens de woorden van een agent, 'niet tot de doelgroep behoorde'.

Volgens advocaat H. Knijff van de voetbalbond KNVB zijn de stadionverboden op de gebruikelijke wijze ingesteld. 'Conform de afspraken met het openbaar ministerie krijgen die fans die verdacht worden van strafbare feiten een stadionverbod. De KNVB heeft natuurlijk niet de mogelijkheden om na te gaan of alle verdenkingen terecht zijn.'

Knijff was, rondkijkend in de zaal met de Roda-supporters, eerlijk genoeg om te bekennen dat er mogelijk best 'één, enkele of een aantal mensen' onterecht opgepakt zijn. 'In visserskringen noemt men dat bijvangst'. Spijtig, aldus Knijff, maar de druk uit de samenleving om dat ellendige supportersgeweld aan te pakken is nu eenmaal groot. 'Ik hoop ook dat er snel klaarheid komt. En wordt iemand niet veroordeeld, dan trekt de KNVB de verboden direct in.'

Advocaat Van Geelkerken eiste tijdens het kort geding dat de stadionverboden op zijn minst worden opgeschort. Die eis werd door voorzieningenrechter H. Schepen gisteren ingewilligd. Eerst moet de strafrechter bewijzen dat al die fans daadwerkelijk de Amsterdamse politieverordening (ordeverstoring, artikel 2.1) hebben overtreden. Dan kan alsnog het stadionverbod worden ingesteld.

In een reactie maakte de KNVB gisteren bekend in beroep te gaan tegen het oordeel van de rechter. Volgens de voetbalbond vormen de stadionverboden de basis onder het huidige lik-op-stuk-beleid. 'Verder hebben wij informatie van het Amsterdamse openbaar ministerie dat er wel degelijk grote ordeverstoringen hebben plaatsgevonden.'

Over enkele dagen worden de achtergronden van het gerechtelijke vonnis bekend. Deskundigen achten het mogelijk dat er een bom onder de huidige stadionverboden is gelegd, als altijd eerst de schuld van iedere fan door de rechter moet worden bepaald. Juist bij grote groepen is de kans groot dat ook onschuldigen door de politie worden ingesloten die dan dus tijdelijk een stadionverbod krijgen.

Onder de verdachte fans bevond zich ook een Japanse zakenman die voor het eerst een voetbalwedstrijd in Nederland bezocht. De directeur van een Limburgs metaalbedrijf heeft geen minuut van Ajax-Roda gezien, zo vertelde zijn collega. 'Nee, toen de wedstrijd werd gespeeld, zaten mijn baas en ik geboeid aan elkaar in een politiebus. Hij schaamt zich, maar ik schaam me voor mijn baas. Hij was mijn gast', legt Pascal Douma na afloop van de rechtszitting uit. Volgens hem heeft de groep fans waarin zij zich bevonden, niets uitgehaald. 'Ik heb het allemaal niet gezien, maar ik had wel twee blikjes bier in de bus gedronken', zegt Douma lachend.

    • Erik van der Walle