Reve op de verrekijk

Als er weer eens een nieuw boek aan de man moest worden gebracht, wist Gerard Reve altijd heel goed wat hem te doen stond. Dan verscheen hij “met mijn kop op de verrekijk“, zoals hij het zelf - onnavolgbaar - formuleerde. Menige omroep heeft daarvan in de loop der jaren graag geprofiteerd, want een vraaggesprek met de volksschrijver leverde nooit saaie televisie op. Integendeel. Maar nu hij zaterdagmiddag wordt begraven, is de verrekijk niet van plan iets terug te doen. De uitvaartdienst, die om 2 uur begint in de katholieke kerk St. Michiel Cornelius Gislenus in zijn Vlaamse woonplaats Machelen aan de Leie, wordt niet rechtstreeks uitgezonden. Meer dan een reportage in het NOS Journaal en twintig minuten in Nova van die avond heeft de omroep niet te bieden.

Navraag in Hilversum leert dat hier en daar nog wel is geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een rechtstreekse uitzending, maar dat alles is afgestuit op het gebrek aan geld. Als het niet om voetbal gaat, zegt de omroep zich niets meer te kunnen veroorloven. Door de teruglopende reclame-inkomsten is de financiële nood zo hoog gestegen, dat zo'n extraatje er kennelijk niet meer af kan. Begin dit jaar zaten de Hilversumse hoogmogenden zelfs vurig te hopen dat er geen Elfstedentocht zou komen - dat zou de problemen alleen nog maar hebben verergerd. En aangezien Reve toch niet de kijkcijfers van een Elfstedentocht zou halen, wordt voor zijn afscheid van het aardse leven geen uitzondering gemaakt.

Uitwijken naar de Vlaamse televisie, die eerder deze week veel aandacht aan de Nederlandse schrijver heeft besteed, zit er helaas ook niet in. “Wij hebben nog nooit een uitvaart uitgezonden voor iemand die geen koning of paus is“, zegt een VRT-woordvoerder desgevraagd.

De televisie zal zaterdagmiddag zodoende zijn functie als verrekijk - immers een middel om gebeurtenissen te zien die zich gelijktijdig op grote afstand van de huiskamer afspelen - niet naar behoren vervullen. Nederland 1 zendt op dat moment een herhaling uit van De wereld draait door, Nederland 2 zwijgt en Nederland 3 vertoont een Turkse dramaserie. De literaire gebeurtenis van belang die zich dan te Machelen voltrekt, zal onopgemerkt blijven.

    • Henk van Gelder