Rente op markt VS hoogst in vijf jaar

De langlopende rente in de Verenigde Staten loopt hard op, en is gisteren voor het eerst in vier jaar gestegen tot boven de 5 procent. Ook in Europa gaat deze rente snel omhoog, zij het op een lager niveau dan in de VS. De langlopende rente op de kapitaalmarkt is bepalend voor tarieven op de markt voor bedrijfsleningen en hypotheken.

In Nederland bedroeg de rente op tienjarige staatsleningen, die leidend is voor de kapitaalmarkt, vanmorgen 3,97 procent. Dat is het hoogste peil sinds oktober 2004. September vorig jaar bereikte deze rentevoet nog een dieptepunt van 3,04 procent.

Reden voor de scherpe stijging van de rentes op de kapitaalmarkt was gisteren een vloed aan gunstig nieuws over de Amerikaanse economie, gecombineerd met relatief weinig handel aan de vooravond van het paasweekeinde. Als er weinig handel is, vertonen koersen op de financiële markten vaak grotere uitslagen dan normaal.

Gisteren bleek dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in de maand maart sneller zijn toegenomen dan op de financiële markten was verwacht. Ook het consumentenvertrouwen kwam hoger uit. Omdat ook de prijs van ruwe olie is gestegen tot het hoogste peil sinds het orkaanseizoen van vorig najaar, wakkerde het nieuws de verwachting aan dat de inflatie in de VS kan stijgen. Dat zou de Amerikaanse centrale bank ertoe kunnen brengen verder te gaan met de huidige serie van renteverhogingen. Verwacht wordt dat bij de eerstvolgende vergadering de geldmarktrente wordt opgevoerd tot 5 procent, en wellicht later nog tot 5,25 procent. Dat kan een opwaartse druk geven op de langlopende rentes.

Europa volgde gisteren de Amerikaanse kapitaalmarkt, zonder dat er belangrijk eigen economisch nieuws was.

In Nederland zijn de hypotheekrentetarieven al diverse malen verhoogd sinds het dieptepunt van de rente op de kapitaalmarkt in september vorig jaar werd bereikt. Veel effect heeft dat nog niet gehad op de woningmarkt, waar volgens de laatste gegevens de prijzen zijn gestegen met 5 procent op jaarbasis.