Populisten in regering Polen

De rechts-conservatieve Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) gaat in zee met de populistische boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging) van de uiterst controversiële boerenleider Andrzej Lepper. Beide partijen tekenden gisteren een “principeakkoord' over een coalitie.

De samenwerking is omstreden, want Samoobrona staat vijandig tegenover de Europese Unie en buitenlandse investeerders en is verwikkeld in een schandaal over de partijfinanciering. Maar volgens PiS-leider Jaroslaw Kaczynski is dit de enige manier om de verlammende impasse in het parlement te doorbreken.

“Het Poolse volk kan er gerust op zijn dat het zal krijgen waarop het zes maanden heeft gewacht: een meerderheidsregering die Polen zal veranderen“, aldus Kaczynski gisteren. Recht en Rechtvaardigheid heeft een morele revolutie beloofd, in de politiek, in overheidsinstellingen en in de media.

Andrzej Lepper, de leider van Samoobrona, wordt waarschijnlijk vice-premier. De boerenleider, die in de jaren negentig faam verwierf met gewelddadige wegblokkades, was altijd een paria in het parlement, maar toonde de laatste maanden een veel gematigder gezicht.

Premier Kazimierz Marcinkiewicz kondigde gisteren aan dat hij aanblijft, tot grote opluchting van financieel analisten, die in hem een laatste garantie voor begrotingsdiscipline zien. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Polen tegen de samenwerking met Lepper is.

PiS won de parlementsverkiezingen in september vorig jaar, maar kreeg geen coalitie van de grond. In februari werd een “stabiliteitspact' gesloten met Samoobrona en de extreemrechtse Liga van Poolse Families (LPR). Daarna drong PiS alsnog aan op vervroegde verkiezingen, maar hiervoor was geen meerderheid. Volgens Kaczynski moet hij nu wel samenwerken met Lepper.

Samen met de 55 zetels van Samoobrona beschikt Recht en Rechtvaardigheid nu over 211 zetels in het parlement. De partij komt nog 19 zetels te kort voor een echte meerderheid, maar is nog in gesprek met de PSL, een kleine linkse boerenpartij.