Pinas stapt op als basketbalcoach

Glenn Pinas is opgestapt als bondscoach van de Nederlandse basketbalploeg. Hij heeft wegens slechte sportieve en financiële vooruitzichten de onderhandelingen over contractverlenging afgebroken.

Nadat zijn contract in december afliep, had de coach aangegeven onder voorwaarden verder te willen bij de bond, ook al waren de resultaten, met onder andere degradatie uit de Europese A-poule, zwaar tegengevallen. Maar het verlies van de A-status impliceert een verlaging van de bijdrage van sportkoepel NOC*NSF, waardoor de basketbalbond financieel niets had te bieden.

Pinas: “Aanvankelijk werd gesproken over een inkrimping van de contractduur van drie tot twee maanden. Daar had ik nog mee kunnen leven. Maar toen ik vorige week hoorde dat zelfs dat onmogelijk was, heb ik besloten de onderhandelingen te staken. Ik moet onbetaald verlof nemen als adviseur van een consultancybureau en twee maanden zonder inkomen kan het me niet permitteren.

Volgens Pinas werd op die manier de functie van bondscoach uitgehold tot een baan zonder perspectief. “Ik had gehoopt de kans te krijgen met jonge talenten aan een structurele oplossing te werken. Aan een team dat over een vijftal jaren een degelijke middenmoter in Europa is. Ik wilde af van het ad hoc-beleid, dat verkrampte systeem van steeds maar weer proberen het EK te halen zonder te weten welke spelers wel of niet beschikbaar zijn. Het werd tijd voor een koerswijziging.“

Bondsvoorzitter Cees Free reageerde tegenover het persbureau ANP teleurgesteld. “Natuurlijk kunnen wij geen voetbalsalarissen betalen, maar bij NOC*NSF bestaat zoiets als een coachprogramma en met de nodige creativiteit zijn wellicht sponsors te vinden. Bepaalde oplossingen zijn altijd denkbaar. Maar zonder externe financiering kunnen we ons geen fulltimer veroorloven.“