Pas verschenen

Jef Aerts: Voor je er bent. De Bezige Bij, 62 blz. € 16,50

Eerste dichtbundel van schrijver, dramaturg en muzikant Jef Aerts (1972). De Vlaming schreef al verschillende toneelstukken, romans en een aantal korte verhalen. Daarnaast speelt hij in verschillende bands.

Sebastian Barry: Een lange, lange weg (A Long Long Way) Vert. Johannes Jonkers, Querido, 308 blz. €19,95

De vierde roman van de Britse schrijver Sebastian Barry (1955) verhaalt over de ervaringen van een Ierse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog voor de Engelsen vecht. ‘In ‘A Long Long Way wordt weliswaar veel bloed vergoten en gaan jonge mannen dood aan syfilis en kogels, maar toch raak je niet van je stuk door het geweld. De roman is daarvoor te conventioneel in zijn chronologische opzet, inhoud en zijn vertelstijl. Het boek voelt al te vertrouwd, alsof je dit verhaal al vele malen hebt gelezen’ (Stine Jensen in Boeken, 30.09.05).

Yasmina Khadra: Aanslag (L’Attentat). Vert. Floor Borsboom, Atlas, 238 blz. €19,90

De wereld van een Palestijns-Israëlische chirurg stort in als blijkt dat zijn echtgenote omgekomen is bij een door haar zelf beraamde zelfmoordaanslag in Tel Aviv. Roman van de Algerijnse schrijver Yasmina Khadra (pseudoniem van een beroepsmilitair), die er ‘op een meesterlijke manier, in is geslaagd een antwoord te formuleren op één van de meest gehoorde wanhoopskreten van vandaag: waarom, in godsnaam? (Margot Dijkgraaf in Boeken, 18.11.05).

Peter Terrin: De bijeneters. De Arbeiderspers, 172 blz. € 14,95

Zeven verhalen van de Belgische schrijver Peter Terrin (1968) met als ondertitel zeven variaties. In ieder van die variaties staat een daad centraal waardoor alles verandert.

Gerard Woodward: Ik ga naar bed als de zon schijnt (I’ll Go To Bed At Noon). Vert. Robert Dorsman, De Geus, 510 blz. € 19,90

Roman over de ondergang van een alcoholistisch gezin. De Engelse schrijver Gerard Woodward (1961) publiceerde drie dichtbundels voordat hij aan romans begon. ‘Wie I’ll Go to Bed at Noon uit heeft, wordt nieuwsgierig naar die dichtbundels, en naar zijn eerste roman, August. Deze schrijver heeft iets bijzonders; ook in proza produceert hij poëzie, liefdevol en nuchter tegelijk’ (Maartje Somers in Boeken 15-10-04).

Non Fictie

Jan Blokker: Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? De Harmonie, 202 blz. € 19,90

Verslag van journalist Jan Blokker (1927) over de reis die hij ondernam langs steden en dorpen die een belangrijke plaats innamen in de strijd die uiteindelijk zou leiden tot de onafhankelijkheid van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Een geschiedenisgids met foto’s van Eddy Posthuma de Boer, en veel plattegronden, gravures en jaartallen.

Anne de Hingh en Wouter Vos: Romeinen in Valkenburg (ZH) De opgravingsgeschiedenis en het archeologische onderzoek van Praetorium Agrippinae. Hazenberg Archeologie Leiden, 188 blz. € 25,-

Geïllustreerd met foto’s, plattegronden en tekeningen wordt op een populair- wetenschappelijke manier geschreven over de opgravingen en geschiedenis van de Romeinse legerplaats Valkenburg (ZH).

Guus Kuijer: Hoe een klein rotgodje God vermoordde. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 168 blz. € 13,50

Kinderboekenschrijver Guus Kuijer (1942) boog zich in dit pamflet voor volwassen lezers over de vraag hoe de daden van God en andere bijbelfiguren nog te rijmen zijn met de moraal van deze tijd.