Ook een graf is te recyclen

Er bestaan tweedehands trouwkleren, tweedehands kinderwiegjes, dus waarom geen tweedehands graven?

In België zijn ze binnenkort beschikbaar. De begraafplaats van Laken bij Brussel, in de reisgidsen vaak het Père Lachaise van België genoemd, heeft vijf van zijn zogeheten praalgraven in de verkoop gedaan. Om opnieuw in te kunnen worden begraven.

Een lugubere gedachte? Integendeel. De belangstelling is groot. En de verwachting is dan ook dat spoedig nog meer graven zullen worden aangeboden.

Het heeft ook wel wat om als kind van de 21ste eeuw luxueus te liggen tussen grootheden uit de 19de eeuw zoals de Franse generaal Augustin-Daniel Belliard, of de Spaanse sopraan Maria Felicia ('La Malibran') Garcia, die in 1836 in Laken werd begraven.

Het idee om de vervallen familiegraven te recyclen, komt van - hoe kan het ook anders - de groene wethouder Henri Simons van het stadsbestuur van Brussel.

Hij hoopt hiermee, zoals dat in het bestuurlijke jargon heet, een win-win situatie te creëren.

Met de opbrengst van de verkoop kunnen de vervallen monumentale graven worden gerestaureerd en bovendien lost het hergebruik het probleem van het ruimtegebrek op.

Welke graven in de verkoop zijn, is duidelijk te zien. Terwijl de meeste graven zoals het hoort, door de tijd getekend zijn en met mos overgroeid, blinken de gezandstraalde tombes in de zon.

'Opgekuist', zegt chef grafmaker Georges van Moer van de begraafplaats. Vroeger waren grafconcessies eeuwigdurend, maar in 1971 is dat veranderd in concessies van 50 jaar.

Geïnteresseerden in een graf kunnen van één ding verzekerd zijn: de familiegraven die nu voor hergebruik worden klaargemaakt zijn de afgelopen vijftig jaar niet meer aangevuld.

Maar wat te doen met de namen en grafschriften die nu nog op de graven staan? Die gaan niet verloren. Ze zullen ergens aan de achterkant van de grafmonumenten worden aangebracht.

Echt goedkoop zijn de tweedehands graven niet. De prijs varieert tussen de 14.000 tot 30.000 euro. Maar in zo'n graf van 30.000 euro kan je dan ook met z'n tienen liggen.

Mark Kranenburg

    • Mark Kranenburg