Nuchtere nostalgie

'De plot is een veredelde soap en het drama romantisch, [... ] maar Golden weet zo knap historische informatie over de vooroorlogse geishawereld en haar rituelen te vermengen met overtuigende karakterschetsen dat je als lezer weinig tijd overhoudt om je daar druk over te maken.'

Boek Dagboek van een geisha door Arthur Golden. Oorspronkelijke titel: Memoirs of a Geisha.

'Door de enorme informatiedichtheid dreigt Goldens boek soms wat van een voorlichtingsbrochure te krijgen. [...] Maar wat overheerst is de licht opgetogen toon van een jonge vrouw die met grote ogen de wondere wereld van de geisha doorloopt en nooit ophoudt zich te verbazen over steeds nieuwe geheimen die onthuld worden. Een juweeltje is de beschrijving van Mameha's eerste lessen in hoe je een man alleen door hem aan te kijken over de stoeprand kan laten struikelen.'

'Al met al ademt de roman een beheerst gebrachte, nuchtere nostalgie uit.' (NRC Handelsblad 12 juni 1998)

Boek

Dagboek van een geisha door Arthur Golden.

Oorspronkelijke titel: Memoirs of a Geisha.