Nieuwe colleges in vijf van de grotere gemeenten

Rotterdam, 14 april. Groningen krijgt voor het eerst sinds begin jaren tachtig weer een links college. De PvdA levert als grootste partij drie wethouders, de SP twee en Groen Links één. De SP neemt voor het eerst deel aan een Groninger college. In Nijmegen gaan PvdA, GroenLinks en SP nog vier jaar samen het gemeentebestuur vormen. De partijen leveren net als in de vorige collegeperiode elk twee wethouders. In Arnhem gaan PvdA, GroenLinks en CDA het college vormen. De PvdA mag drie wethouders leveren, de beide andere coalitiegenoten elk een. Ook Utrecht heeft een nieuw college. Het bestaat uit verkiezingswinnaar PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. De PvdA krijgt in het nieuwe college vrijwel zeker drie wethouders, GroenLinks twee, en CDA en ChristenUnie ieder een. Utrecht is de grootste gemeente waar de ChristenUnie een dagelijks bestuurder levert. Den Bosch krijgt een college met PvdA, VVD, CDA en GroenLinks. De PvdA levert twee bestuurders, de andere partijen elk een.