Meer militairen VS naar Bagdad

Het Amerikaanse leger heeft zijn patrouilles in Bagdad aanzienlijk geïntensiveerd en het aantal manschappen van 12.000 tot 20.000 opgevoerd sinds het shi'itisch-sunnitisch geweld eind februari oplaaide in de Iraakse hoofdstad. Dat heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder, generaal-majoor Rick Lynch, gisteren in Bagdad gezegd.

Het geweld laaide op na de aanslag op een shi'itisch heiligdom in Samarra op 22 februari. Lynch' mededeling versterkte de twijfel aan de mogelijkheden van de Iraakse veiligheidsdiensten de stad weer te pacificeren. Met name de politie is vergaand geïnfilteerd door shi'itische partijmilities die ook door de Amerikaanse autoriteiten van sektarische moordpartijen worden beschuldigd.

Volgens nieuwe cijfers van de Iraakse regering zijn inmiddels zeker 65.000 mensen uit hun woningen gevlucht voor sektarisch geweld en dreigementen daarmee. Het ministerie van Migratie meldde dat het aantal ontheemden steeds sneller stijgt.

Bij diverse gewelddaden zijn in Irak gisteren weer tientallen mensen gedood.

Bij een bomaanslag in een shi'itische wijk aan de noordrand van Bagdad werden gisteravond 15 mensen gedood. De dag tevoren waren 26 mensen gedood bij een soortgelijke aanslag bij een shi'itische moskee ten noorden van Bagdad.

Zeker zes politiemannen werden vannacht gedood bij een aanval door tientallen rebellen op een politiekonvooi bij Taji, ten noorden van Bagdad. Twintig agenten worden nog vermist. Het konvooi was op weg naar een Amerikaanse basis waar de politiemannen nieuwe voertuigen moesten ophalen.

In de Zuid-Iraakse stad Basra werden gisteren elf werknemers van een bouwbedrijf ontvoerd en vervolgens vermoord. Het aantal dergelijke overvallen op bedrijven is de laatste tijd toegenomen. De daders gaan doorgaans gekleed in politieuniform, en het is onduidelijk of criminelen, milities of politie ervoor verantwoordelijk zijn.

In Bagdad werd gisteren de broer van de sunnitische politieke leider Tareq al-Hashemi vermoord. Hashemi, leider van de Iraakse Islamitische Partij, is genoemd als volgende voorzitter van het Iraakse parlement. Eerder deze maand werden broers ontvoerd van twee sunnitische parlementsleden. Sunnitische rebellen beschouwen niet alleen Amerikanen en shi'ieten als mikpunt maar ook sunnieten die meewerken met de officiële politiek.