Máxima laat ontwerpster vallen na berichten over illegale ateliers

Omdat haar garderobe “besmet' is, stopt prinses Máxima met onmiddellijke ingang met het kopen van kleren bij haar Argentijnse modeleverancier Graciela Naum. De ontwerpster is in opspraak geraakt na beschuldigingen van de vakbond dat ze kleding laat vervaardigen in illegale ateliers waar Boliviaanse naaisters onder middeleeuwse omstandigheden wonen en werken.

In een gisteren verzonden brief aan Naum schrijft de prinses haar aankopen te staken ''totdat de omstandigheden van de werknemers zijn verbeterd“. Máxima is volgens woordvoerder C. Breedveld van de Rijksvoorlichtingsdienst tot haar besluit gekomen na publicaties over misstanden in de Argentijnse kledingindustrie en de bedenkelijke rol van Naum. Op de dag dat de Nederlandse koninklijke familie vorige maand begon aan het staatsbezoek aan Argentinië, brandde in Buenos Aires een illegale naaifabriek af. Zes Bolivianen, onder wie vier kinderen van tussen de 12 en 15 jaar, kwamen hierbij om het leven.

Duizenden Bolivianen demonstreerden de afgelopen dagen in Buenos Aires. Ze eisen menswaardige werkomstandigheden. De voorzitter van de vakbond van werknemers in de textielindustrie, Gustavo Vera, zegt dat veel gerenommeerde Argentijnse kledingproductenten gebruik maken van slavenarbeid. Hij heeft ontwerpster Naum en haar voornaamste klant Máxima vorige week publiekelijk genoemd.

In de ateliers werken naaisters die vooral in Bolivia en Paraguay worden geronseld. Ze maken dagen van 18 uur en slapen met hun kinderen naast de naaimachine. De salariëring is laag: voor het maken van een spijkerbroek krijgen ze 25 cent. De afgelopen twee weken zijn op last van de gemeente Buenos Aires ateliers gesloten omdat ze niet over de vereiste papieren bleken te beschikken.

Volgens de RVD wist prinses Máxima tot voor kort niets over de banden tussen Naum en illegale ateliers. Omdat Naum de beschuldigingen niet heeft tegengesproken, gaat Máxima volgens de RVD ervan uit dat de berichten kloppen. Naum verklaarde gisteravond desgevraagd dat de beschuldigingen aan haar adres “politiek gemotiveerde leugens zijn“. Ze zegt juridische stappen voor te bereiden. Naum wil niet zeggen of ze de afgelopen dagen met Máxima contact heeft gehad.

Vakbondsman Vera zegt het gek te vinden dat Máxima niets wist over de in zijn ogen dubieuze werkwijze van Naum. “Maar ja, de prinses wist geloof ik ook niets over de kwalijke rol van haar vader in de junta.“ Argentijnse tijdschriften prezen Máxima om haar elegante verschijning tijdens het staatsbezoek.

    • Marcel Haenen