Louwes blijft nog in de gevangenis

Ernest Louwes blijft vooralsnog vastzitten. Minister Donner (Justitie, CDA) heeft een verzoek afgewezen om de gevangenisstraf van de man te onderbreken. Volgens de minister bestaat op dit moment bij het openbaar ministerie geen twijfel aan zijn schuld.

De fiscaal jurist Louwes zit twaalf jaar uit voor de moord op de weduwe Wittenberg in Deventer in 1999. Zijn advocaat, G.J. Knoops had Donner een week geleden verzocht hem voorlopig op vrije voeten te stellen. Een Brits deskundigenrapport zou een nieuw licht werpen op de zaak, die bekend staat als de Deventer moordzaak. Knoops bereidt een verzoek aan de Hoge Raad voor om de zaak te heropenen.

Het openbaar ministerie doet sinds januari een “oriënterend vooronderzoek', waaruit naar voren moet komen of ook het OM vindt dat de zaak moet worden heropend. Eerder deze week maakte het OM bekend nog acht weken nodig te hebben.

Een groep burgers, onder wie opiniepeiler Maurice de Hond, denkt zeker te weten dat een andere man de moord heeft gepleegd. De Hond reageerde gisteren “onthutst“ op het besluit van Donner. “Donner had vandaag een begin kunnen maken met het herstel van vertrouwen in de rechtsstaat“, schrijft hij in een persbericht. Hij roept burgers op druk uit te oefenen via internet. “Ik hoop dat het een steeds grotere groep burgers zal zijn, die beseffen welk onrecht Louwes wordt aangedaan.“

In het NOS Journaal reageerde Donner fel op De Hond. “Als het zo wordt dat vanwege persoonlijkheden die in de media standpunten innemen over de oordelen van de rechter en op die basis menen: en nú moet iemand vrijkomen omdat ík vind dat hij vrij moet komen. Dán dreigen we af te glijden naar een bananenrepubliek.“