Lid Frans parlement hongert met succes

Een Franse parlementariër heeft vanmorgen succes geboekt met een hongerstaking. Nadat hij 39 dagen heeft gevast, heeft een Japanse autoverffabriek vanmorgen aan hem en de regering gegarandeerd niet te verhuizen uit de regio die de parlementariër vertegenwoordigt, in het westen van de Pyreneën.

De parlementariër, de 50-jarige Jean Lassalle, was juist vanmorgen in het ziekenhuis opgenomen wegens ernstige verzwakking van zijn gezondheid. Hij heeft zijn hongerstaking vanmiddag, na zijn overwinning, beëindigd.

Sinds 7 maart vastte de afgevaardigde van de centrumpartij UDF in de gangen van de Assemblée Nationale in Parijs. Hij protesteerde tegen wat hij een “delokalisatie op termijn“ noemde.

Toyal, een dochteronderneming van de Japanse groep Toyo, wilde een nieuwe fabriek voor grondstoffen voor autoverf openen op een terrein van oliebedrijf Total, op 65 kilometer van de huidige vestiging. Volgens Lassalle bereidde het Japanse bedrijf daarmee de sluiting voor van de fabriek in zijn kanton, waar Toyal met 150 werknemers de belangrijkste werkgever is.

Toyal ontkende dat steeds. Het bedrijf zei juist van plan te zijn uit te breiden, en ook 25 miljoen euro extra te investeren in de oude vestiging in de Vallée d'Aspe.

Vanmorgen beloofde het bedrijf af te zien van de nieuwe vestiging en zoveel mogelijk in de Vallée d'Aspe uit te breiden.

Premier De Villepin zei gisteren na een bezoek aan Lassalle al dat hij hoopte op een oplossing vandaag. Gisteravond was Lassalle gebeld door president Chirac, die hem verzekerde persoonlijk toe te zien op de gesprekken met Toyal. Uiteindelijk was het minister Sarkozy, ook verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, die vanmorgen het akkoord sloot.

Voor zijn opname verklaarde Lassalle vanmorgen dat Villepin hem gisteren had gevraagd met zijn actie te stoppen, maar dat hij dit had geweigerd. “Ik wil helemaal niet sterven, maar ik kan niet, na bijna veertig dagen vasten, stoppen als een droevige clown,“ zei Lassalle voor de radio. Hij heeft 21 kilo verloren.