Lekker Roefelen

Deze week konden kinderen in Haarlem roefelen. Dat is het Belgische woord voor snuffelen. Snuffelen aan beroepen van volwassenen.

In de banketbakkerij foto Jitka Xantinidou Xantinidou , Jitka

Bijvoorbeeld werken achter de kassa van een supermarkt of taarten bakken bij banketbakkerij De Rek. Bij de banketbakkerij werd echter meer geproefd dan geroefeld.

Met een plastic schort om en een blauw petje op maken een twintig kinderen eerst een rijk gevulde koek met amandel, walnoot en rozijntjes. Even een rozijntje proeven, de koeken in de oven, zo, klaar is Kees. Dan is het tijd voor het echte werk.

Bakker Rob zet een grote aluminium kom vol slagroom nonchalant op zijn werkbank. Hij snijdt het kapsel, de ronde cake waarvan de taart gemaakt wordt, kundig in tweeën. Dan smeert Rob er aardbeienvulling tussen en doet de delen weer op elkaar. “Kijk, dan pak je de taart zo op en dan smeer je hem helemaal vól met slagroom.“ De kinderen kijken watertandend toe. “Oooh, ik kan hier niet tegen!“ zegt Kobus (10) en hij laat zijn bovenlichaam op de werkbank vallen. Rob versiert ondertussen de taart met ananas, vlaggetjes en chocolade. Uiteraard geeft Rob de kinderen ook hiervan een proefje.

“Zo, en nu mogen jullie zelf aan de slag“, zegt hij. “Ik ga mijn taart helemaal vol leggen met versiering“, zegt Kobus beslist. “Wat is dit?“ vraagt Brian (9), en wijst een geel half maantje aan. “Je ananas“, antwoordt zijn buurvrouw, haar ogen gericht houdend op haar eigen taart. Na een half uur zijn er twintig verschillende taartjes klaar.

Maar willen de kinderen na deze ervaring echt banketbakker worden? “Ik denk er zeker over“, zegt Daphne (7). Dana (9) schudt haar hoofd. “Ik wil lijkensnijder worden, dat lijkt mij pas interessant.“ Loop je dan niet een hoop slagroom mis? Dana haalt haar schouders op. “Nee hoor“, zegt zij. “Ze hebben bij de politie vaak taartjes en heerlijke drankautomaten.“

    • Jitka Xantinidou