Koning: Nepal zal mogen stemmen

Koning Gyanendra van Nepal heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voorgesteld om verkiezingen te houden in het bergkoninkrijk. Ook nodigde de koning de politieke partijen uit voor een dialoog. Door oppositiepartijen en studenten is teleurgesteld gereageerd op de oproep van de koning.

Tijdens zijn toespraak - in Nepal werd gisternacht nieuwjaar gevierd - benadrukte Gyanendra hoe belangrijk democratie voor het land was. Zijn speech viel in een turbulente week voor Nepal, waar sinds vorige week donderdag dagelijks wordt geprotesteerd tegen het autoritaire bewind van de koning. De politie trad daarbij snoeihard op tegen demonstranten, waarbij ook enkele doden zijn gevallen.

Hoewel zijn woorden in eerste instantie veelbelovend klonken, liet de koning in het midden wanneer de verkiezingen zouden moeten worden gehouden. De koning is sinds 1 februari 2005, nadat hij de regering naar huis stuurde, feitelijk alleen aan de macht, met steun van het leger. Over het probleem met de maoïstische rebellen in Nepal, die streven naar een communistische staat, liet de koning zich niet uit in zijn toespraak.

De demonstraties van de afgelopen week waren aanvankelijk georganiseerd door zeven oppositiepartijen. Maar inmiddels hebben studenten, dokters, advocaten en werknemers van staatsbedrijven zich bij de protesten aangesloten. De maoïsten, die een akkoord hebben gesloten met de zeven oppositiepartijen, steunen de beweging. De rebellen, die grote delen van het land onder controle hebben, zijn bereid terug te keren naar de politiek als de democratie wordt hersteld en voor de monarchie een nieuwe rol wordt bedacht.

In een reactie op de toespraak van de koning lieten de belangrijkste oppositiepartijen, waaronder Nepali Congress, weten de voorstellen van de koning onacceptabel te vinden. Tijdens de demonstraties is de afgelopen dagen voortdurend geroepen om direct herstel van de democratie, een sentiment dat door de koning volledig is genegeerd in zijn toespraak.

Gisteren riep de invloedrijke en zeer populaire studentenleider Gagan Thapa voor een gehoor van duizenden jonge Nepalezen (60 procent van de Nepalese bevolking is onder de 30 jaar) nog op tot het afschaffen van de monarchie. Zijn eis werd met gejuich ontvangen.

In Kathmandu waren gisteren tal van demonstraties gaande. In vakantieoord Pokhara mocht gisteren voor het eerst weer gedemonstreerd worden, waarop meer dan tienduizend personen op geweldloze wijze betoogden.