Kabelaar Casema in de verkoop

Het Nederlandse kabelbedrijf Casema is door zijn drie Amerikaans-Britse eigenaars te koop gezet. Dat bevestigt een woordvoerder desgevraagd. Casema is met 1,4 miljoen abonnees in regio's als Den Haag en Utrecht de derde kabelaar in Nederland na UPC en Essent.

Casema is in 2002 voor 700 miljoen euro door France Télécom verkocht aan drie Amerikaans-Britse investeerders: Carlyle, Providence en GMT. Dat drietal heeft nu een zakenbank ingehuurd om een verkoop te onderzoeken. De eigenaars rekenen op een opbrengst van 2 miljard euro, afgaand op de bedragen die onlangs zijn betaald voor twee vergelijkbare Europese kabelbedrijven.

“De kabelsector heeft met de groei van digitale televisie behoefte aan verdere consolidatie“, geeft een bron rond Casema als verklaring voor de mogelijke verkoop. “Bovendien heeft Casema zijn huis op orde.“ Het bedrijf maakte afgelopen jaar voor het eerst winst na zeven jaren met verlies te hebben gedraaid.

Casema biedt behalve kabelaansluitingen ook internet (380.000 klanten) en telefonie (ruim 100.000 klanten). Wat betreft het aanbod van televisie heeft de kabelaar sinds enige jaren niet alleen meer concurrentie van satelliettelevisie maar ook van telecombedrijven als Versatel/Tele2 en KPN die televisie via internet aanbieden. Daardoor is het percentage huishoudens dat via de kabel televisie kijkt gedaald tot onder de 80 procent.

De groei van Casema op het gebied van televisie zal de komende jaren komen van de overstap van een analoog naar een digitaal signaal. Die groei word mede gedreven door de verkoop van platte-tv-schermen - dit jaar naar schatting zo'n 800.000 stuks in Nederland - die met een digitaal signaal een beter beeld geven.

Volgens Casema groeit het aantal digitale tv-klanten net zo snel als het aantal telefonieklanten. Bovendien kiest volgens Casema meer dan de helft van de abonnees die overstappen op een digitaal signaal voor een pluspakket, met veel meer tv-zenders tegen extra kosten.

De vorige keer dat Casema te koop stond, duurde het proces 27 maanden. Destijds moest concurrent UPC afhaken omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit geen goedkeuring gaf voor een samenklontering van twee grote kabelaars. Een ingewijde uit de kabelsector verwacht dat UPC nu zeker weer geïnteresseerd zal zijn in Casema - en dat de NMa nu mogelijk minder bezwaren zal maken door de nieuwe concurrentie op televisiegebied van telecombedrijven als KPN en Tele2.