Justitie eist twee jaar cel en tbs voor dood na klap

Justitie heeft tegen de 23-jarige Apeldoorner Kevin U. twee jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 20-jarige Deventenaar, op 25 december vorig jaar. Op de terugweg van een avond stappen in de Deventer binnenstad raakten het slachtoffer en zijn vriendin verwikkeld in een ruzie met drie Apeldoorners. Er werd slechts één klap uitgedeeld, schetste officier van justitie M. van der Borg de situatie, maar wel één met fatale gevolgen. Omdat de Deventenaar door een vuistslag in zijn gezicht direct knock-out ging, kon hij zijn val niet breken en sloeg hij steil achterover.

De Deventenaar overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan de gevolgen van hersenletsel, opgelopen door de val. Het incident, dat veel beroering in Deventer veroorzaakte, is volgens justitie een vorm van zinloos geweld. De Deventenaar kwam weliswaar op U. aflopen, nadat deze zijn vriendin had uitgescholden en weggeduwd, maar gaf 'geen aanleiding' om te slaan, aldus officier van justitie M. van der Borg. U. verklaarde zich bedreigd te voelen maar gezien zijn lengte - 2.05 meter - hecht justitie weinig waarde aan deze verklaring.

Justitie en de ouders van het slachtoffer nemen het U. vooral kwalijk dat hij na de fatale klap geen hulp bood, maar met zijn vrienden wegrende. Lachend, zo hebben getuigen verklaard. Pas elf dagen na het voorval meldde hij zich bij de politie. Zijn oom had hem herkend op beelden van een bewakingscamera die op televisie waren uitgezonden.

U. moest zich voor de Zwolse rechtbank ook verantwoorden voor twee ernstige mishandelingen in het Apeldoornse uitgaansleven, in oktober en november vorig jaar. Justitie ziet in de drie vergelijkbare zaken 'een zorgwekkend patroon'. Volgens psychiatrische onderzoeken kampt U. met een persoonlijkheidsstoornis, maar ook veelvuldig gebruik van alcohol en softdrugs beïnvloedt zijn gedrag.

De onderzoekers betwijfelen of tbs zal helpen. Advocaat D. van Barneveld verzet zich tegen tbs omdat de psychische rapporten volgens hem tekort schieten. Bovendien was er geen sprake van opzet. U. sloeg 'niet extreem hard' en dus kan hij niet veroordeeld worden voor 'zware mishandeling met de dood tot gevolg', betoogde de advocaat. De rechtbank doet 27 april uitspraak.