Josh Ritter

Wolven te over in de popcultuur van 2006. De cd van My Latest Novel draagt de titel Wolves, bands noemen zich Wolf Parade en Wolf Eyes, en een van de mooiste nummers van Josh Ritters nieuwe cd heet ook Wolves.

De 29-jarige Amerikaan speelde zich in de kijker met zijn voorlaatste cd Hello Starling en de moderne klassieker Wings, die zelfs werd gecoverd door de beschermengel van alle singer/songwriters, Joan Baez. Liedjes schrijven is een nobel ambacht en het is de taak van een zanger om zich op het podium bloot te geven, vindt Ritter. Zijn derde album The Animals Years klinkt alsof het schrijven van memorabele songs hem geen enkele moeite kost, terwijl zijn emotionele diepgang herinnert aan het beste van Jackson Browne en de folk-incarnatie van Bruce Springsteen. Intieme liedjes als het desolate Idaho (Ritters geboortestaat) worden afgewisseld met ballades als Girl in the war, het meest poëtische lied tot nu toe over de tweede Golfoorlog. Het uitbundig ritmische Wolves en het Dylaneske epos Thin Blue Flame doen hem uitstijgen boven het suffe singer/songwriters-imago, en verklaren ook waarom Josh Ritter juist in Ierland op handen wordt gedragen.

Josh Ritter, The Animal Years (V2)

    • Jan Vollaard