in de marge

Er zijn voor Apple's muziekspeler Ipod al veel speakersets uitgebracht; allemaal gemaakt door andere fabrikanten dan Apple zelf. Maar nu heeft de computerfabrikant zelf de Ipod Hi-Fi op de markt gebracht . De Hi-Fi is een draagbare speaker op batterijen die elke recente Ipod kan uitversterken. Dat is gezellig op feestjes, op het strand en in de huiskamer, vindt Apple, dat de boombox de veelbelovende slogan Home Stereo, Reinvented meegaf. Eerlijk gezegd valt de Ipod Hi-Fi een beetje tegen. De vierkante kast is weliswaar draagbaar, maar 6,6 kilo is niet iets wat je even aan het stuur van je fiets hangt onderweg naar Bloemendaal. Er moet bijna een kilo batterijen in om de Hi-Fi ook in het wild te kunnen gebruiken. Is de Hi-Fi op het lichtnet aangesloten, dan wordt de muziekspeler meteen opgeladen.

Wat betreft geluidskwaliteit haalt Apple's eigen speakerset het niet bij de concurrentie, zoals de Bose Sounddock. De luidsprekers, een woofer en twee midrange speakers, klinken nogal middy, zoals een audiofiel zou zeggen: het ontbreekt aan voldoende hoge tonen en sublaag om in de huiskamer te overtuigen.

De afstandsbediening van de speakerset kan niet meer dan het volume veranderen of een nummer heen en weer spoelen. Wisselen van speellijst en scrollen door de lijst van nummers op de Ipod is er niet bij. De geluidsweergave kan daarnaast alleen veranderd worden door op de Ipod een andere EQ-instelling te kiezen; op de speakerset zelf zit alleen maar een plus- en min-knop voor het volume.

Handig is wel dat er extra geluidsbronnen via de ingang aan de achterkant zijn aan te sluiten, maar dat mag ook wel voor 369 euro.De Sounddock van Bose kost ongeveer evenveel (379 euro), is handzamer en klinkt een stuk meer hifi dan de Hi-Fi. Voor de bezitters van een zwarte Ipod: de Sounddock is straks ook in zwart verkrijgbaar.

    • Marc Hijink