Groeiend bataljon critici van Rumsfeld

Het aantal gepensioneerde generaals dat het aftreden eist van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld neemt toe. Gisteren schaarde een nieuwe generaal b.d. zich in het “bataljon van Rumsfeld-critici', zoals The Los Angeles Times de groep kritische ex-militairen vandaag noemt.

Oud-generaal-majoor Charles H. Swannack jr. leidde tot 2004 een divisie in Irak. Gisteren zei hij dat “we een nieuwe defensieminister nodig hebben omdat Rumsfeld te veel bagage met zich meedraagt“.

Swannack schaart zich hiermee in een rij van ex-generaals die in Irak hebben gediend en zich recentelijk tegen Rumsfeld keerden. De militairen richtten hun kritiek niet zozeer op het besluit Irak binnen te vallen en te bezetten, als wel Rumsfelds “arrogante' wijze van leidinggeven. De minister en zijn naaste medewerkers zouden te veel hun eigen koers varen, het advies van militairen te velde negeren en hierdoor grote fouten maken.

Swannack dichtte Rumsfeld gisteren ook “aansprakelijkheid' toe in het Abu Ghraib-schandaal. Eveneens gisteren zei ex-generaal-majoor Riggs over Rumsfelds ministerie: “Ze hebben alleen militair advies nodig als het binnen hun agenda past.“

Woensdag zei oud-generaal-majoor John Batiste al dat “we leiders nodig hebben die het leger respecteren, zoals ze van ons verwachten dat wij hen respecteren. Dat leiderschap moet teamwork begrijpen“. Batiste was ten tijde van de inval in Irak een assistent van voormalig onderminister van Defensie Paul Wolfowitz.

Eerder werd Rumsfeld bekritiseerd door Gregory Newbold (een voormalige marine-generaal), Paul Eaton (ooit verantwoordelijk voor de training van Iraakse veiligheidstroepen) en Anthony Zinni (in de jaren “90 belast met het opperbevel over de strijdkrachten in het Midden-Oosten).

Het Witte Huis wimpelde alle kritiek gisteren weg. Woordvoerder Scott McClellan wees er op dat de president George W. Bush meent dat Rumsfeld “goed werk“ verricht. Ook de voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal Peter Pace, steunt de minister nog steeds. Er zijn bovendien geen bevelhebbers in huidige dienst die zich (openlijk) achter de critici scharen.

In achtergrondgesprekken, zo bericht The New York Times vandaag, zeggen hoge militairen die nog wel in dienst zijn dat het niet aan hen is kritiek te leveren. Ongeacht hun mening over het functioneren van Rumsfeld, stellen ze, moeten militairen het primaat van de politiek respecteren. “Als ik openlijk van mening verschil met het burgerlijk gezag, zou ik moeten aftreden. Mijn adviezen dienen vertrouwelijk te zijn“, aldus luitenant-generaal John Vines in de Amerikaanse krant.