`Goede kinderfilm moet veel meer steun krijgen`

Den haag, 14 april. Staatssecretaris Van der Laan (D66, Media) moet snel een reeks maatregelen nemen om de kinderfilm meer status en bekendheid te geven. Dit stelt de Raad voor Cultuur in een vandaag verstuurd advies aan de bewindsvrouw. Films voor een breed familiepubliek als Minoes, Abeltje en Pietje Bell doen het goed, maar ”de artistieke en buitenlandse films, zoals Knetter, Polleke en Wallahbe” hebben problemen met productie, distributie en vertoning. Het levendige en diverse kinderfilmklimaat in Nederland staat daardoor sterk onder druk, vindt de raad. De eenvormigheid van wat kinderen te zien krijgen op de tv en in de bioscoop is groot. Om een rijke kinderfilm-cultuur te bevorderen moet Van der Laan onder meer met de Publieke Omroep afspraken maken over co-financiering, vertoning en promotie van kinderfilms.