Gesmoorde venkel

Voor 6 personen:

circa 1, 3 kilo venkelknollen

1 grote rode ui

4 eetlepels olijfolie

zout en versgemalen zwarte peper

2 deciliter kippenbouillon

6 eetlepels vers wit broodkruim

6 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

circa 30 gram koud boter, in blokjes

Serveer deze smakelijke en snel te maken ovenschotel met bijvoorbeeld gepaneerde kalfs- of varkensschnitzels of gestoomde of gebakken vis.

Snijd de onderkant van de venkelknollen en de steeltjes bij. Snijd de knollen doormidden en verwijder de harde kern. Snijd de knollen in de lengte in dikke plakken. U moet na dit werkje ongeveer 1 kilo venkelknol overhouden.

Pel de ui, snijd hem in de lengte doormidden en snijd hem dan overdwars in dunne plakken.

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig tot middelhoog vuur. Doe er de plakken venkel en ui in en bak alles circa 10 minuten onder af en toe omscheppen tot de groenten rondom goudbruin zijn. Bestrooi met zout en peper naar smaak en giet er de kippenbouillon bij. Leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat circa 10 minuten sudderen tot de venkel en ui net gaar zijn. Neem het deksel van de pan en draai het vuur hoog. Laat even hard koken tot bijna al het vocht verdampt is.

Schep de venkel en ui met het ingekookte nat over in een brede, ondiepe ovenschaal waar de groenten mooi in passen. Strooi er het broodkruim en de Parmezaanse kaas over. Leg er hier en daar een blokje boter op en zet onder een hete grill tot de schotel een mooie goudbruine korst heeft gekregen. Zet zo van onder de grill op tafel.

Morgen: saffraanrijst met amandelen.

    • Kim Maclaen