“Europa niet klaar voor griepgolf'

Nederland is, net als de rest van Europa, uitermate slecht voorbereid op een wereldwijde uitbraak van griep. Dat stellen virologen, vaccinproducenten en deskundigen op het gebied van risicomanagement. Zij geven Nederland een “dikke onvoldoende“ als het gaat om het nemen van maatregelen om de bevolking tegen een grieppandemie te beschermen en de schade aan de economie te beperken, zo bleek gisteren tijdens een debat over vogelgriep in Amsterdam.

De lidstaten van de Europese Unie werken slecht samen en de politiek is onwillig om geld vrij te maken, stelt viroloog Ab Osterhaus. Een grieppandemie komt gemiddeld drie keer per eeuw voor, aldus de deskundigen, en moet in Europa los worden gezien van het “agrarische' probleem van de vogelgriep. Nederland heeft voor 30 procent van de bevolking antivirale middelen besteld voor een eventuele pandemie. Een vaccin kan pas worden gemaakt zodra duidelijk is welk virus de pandemie veroorzaakt en wordt ingezet om een tweede griepgolf na enkele maanden te voorkomen. De ontwikkeling daarvan kost een half miljard euro, en kan pas op gang komen als producenten worden gesteund door overheden. Die publiek-private samenwerking is er niet, aldus de deskundigen.

Dertig miljoen euro zou al voldoende zijn als Nederlandse bijdrage aan Europese samenwerking. Directielid Marc van Nuland van Aon Risico Management: “De kans dat ook in Nederland een pandemie uitbreekt is groter dan de kans op een grote overstroming. Dertig miljoen is peanuts vergeleken bij de gevolgen.“