En Hiddink was weer weg

hiddink_1.jpgHandtekening, glimlach, vaantje omhoog. Hiddink in Moskou. De vragen waren onbenullig, de antwoorden vaag. Uitdaging. Potentieel. De internationale taal van het voetbal.

Hiddinks kennis van het Russische topvoetbal beperkte zich tot enkele DVD’tjes, erkende hij. Maar daarop zag hij toch kandidaten voor de ‘ruggegraat’ die hij in elk team zoekt. Nee, geen namen.

En weg was hij weer, de avondspits in, want morgenochtend weer vroeg op en naar het trainingsveld in Eindhoven. Het staat nu zwart op wit: Hiddink is de volgende bondscoach van Rusland.  

 

 Pssst…More...

Nogal veel mensen lezen deze post: daarom plak ik stiekem het nieuwsverhaal van zaterdag er onder..

Verlosser Hiddink even in Moskou

Door onze correspondent

Coen van Zwol

MOSKOU, 15 APRIL. Een handtekening, een glimlach en een vaantje van de tweehoofdige adelaar met voetbal. Guus Hiddink tekende gisteren in het hoofdkantoor van persbureau Itar-Tass te Moskou een tweejarig contact als Russisch bondscoach en geeft zichzelf een goede kans Rusland weer naar de eerste rang van Europa op te stuwen. ,,Ik kom uit een piepklein land met zestien miljoen inwoners, en we hebben in het voetbal best iets bereikt. Rusland heeft 150 miljoen inwoners. Er ligt een enorm potentieel.’’

Het contract van Hiddink loopt tot de EK van 2008 en begint meteen na de Wereldkampioenschappen in Duitsland, waar hij het Australische team coacht. Hiddink krijgt per jaar twee miljoen euro plus een bonus voor goed resultaat, een bedrag dat in het bomvolle zaaltje van Itar-Tass tot sceptisch gemompel leidde. Dit bedrag wordt grotendeels betaald door Roman Abramovitsj, Ruslands rijkste oligarch. Hij stelt Hiddink, die in Amsterdam blijft wonen, ook een privé-jet ter beschikking.

Vitali Moetko, voorzitter van de Russische voetbalbond, prees Abramovitsj gisteren om zijn bijdrage aan een ambitieus plan het Russisch voetbal uit het slop te trekken. Dat behelst onder meer 20 nieuwe voetbalscholen, 25 velden met kunstgras - geen overbodige luxe in het Russische klimaat - een nieuw trainingscomplex aan de Zwarte Zee en hulp voor de 16.000 jeugdtrainers die Rusland rijk is. Moetko verwacht dat hij met Hiddink, die bij PSV een sterke jeugdopleiding opzette,  ,,ook de methoden van de Nederlandse school binnenhaalt, want dat heeft het Russische voetbal nodig.’’

Hiddink hield zich beleefd op de vlakte. Wat hij vond van de Russische clubcoaches die betwijfelen of een buitenlander de Russische spelers kan bereiken? Gisteren schaarde ook Doemavoorzitter Boris Grizlov zich in het patriottenkoor. ,,Ik ben tegen de komst van Hiddink, maar begrijp dat ze geen keuze hadden.’’ Hiddink, koeltjes: ,,Voetbaltaal is internationaal. Geef me een paar uur met die jongens, en we hebben een goede relatie en spreken dezelfde taal.’’

Wat betreft de wantrouwige clubcoaches: ,,Het zijn grote namen, beroemde namen. Ik wil graag contact met ze, wil graag hun advies horen.’’  Hiddink beloofde een mondje Russisch te leren en zich te verdiepen in de geschiedenis en cultuur. Hij kwam ook niet naar Moskou om te vertellen dat ‘alles radicaal anders moet’. ,,Hoewel, op sommige punten misschien wel.’’ Waarna hij uitlegde hoe hij het ‘verwarde en verdeelde’ Nederlandse team van de EK van 1996, toen er een rel ontstond rond de ‘kabel’ van Surinaamse spelers,  omsmeedde tot het elftal dat grote indruk maakte op de WK van 1998 in Frankrijk.

Hiddink: ,,Ik heb de zaken na 1996 radicaal omgegooid. Niet alleen qua spelers, maar ook qua waarden, regels en principes waar ze zich aan moesten houden. Hoe je omgaat met de pers, hoe je reageert als je op de bank zit. ‘Stick to the program’, anders kom je niet in de selectie.’’ Dat  resulteerde in ‘het sterkste team dat ik ooit leidde, niet alleen tactisch en technisch, maar ook psychologisch en moreel.’

Een hint naar de Russische ploeg, die een gebrek aan ambitie, zelfvertrouwen, wilskracht en discipline wordt verweten? Een ‘diepgaande analyse’ wilde  Hiddink nog niet geven: hij kende het Russische topvoetbal eigenlijk alleen van wat DVD’tjes en gesprekken. Wat  hij als de grootste gebreken ziet? Een indirect antwoord: ,,Er is hier veel technisch potentieel. Als de spelers zich daarvan bewust zijn, kunnen zij hun niveau omhoog halen.’’

Daarmee moest de pers het doen: Guus Hiddink stortte zich in de Moskouse avondspits op weg naar het vliegveld, waar zijn privé-jet klaarstond. Want morgen weer vroeg op en naar het trainingsveld van PSV.

 

En dit schreef ik vorige week

 

    • Coen van Zwol