Dieven houden ook van Dutch Design

Bij een diefstal op een designtentoonstelling in Milaan blijken 83 ontwerpen van elf Nederlandse en Belgische vormgevers te zijn gestolen.

De dieven gingen er onder meer vandoor met sieraden, porselein, leren tassen en het prototype van een fiets. “Het waren beslist designliefhebbers“, zegt David Heldt van TuttoBeNe, de organisator van de tentoonstelling. “Dure laptops hebben ze laten staan.“

De verzekerde waarde van de voorwerpen bedroeg 36.700 euro. Maar de emotionele waarde is veel groter, zegt Heldt. “Tachtig procent van de gestolen producten bestond uit unica. Daarin zaten honderden uren knuffeltijd.“

Hoe de dieven zondagmorgen hun slag konden slaan, is nog een raadsel. Heldt: “'s Morgens stonden er drie deuren open. De politie heeft geen sporen van braak gevonden.“ Dat kan mogelijk problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij, zegt de organisator. “Gelukkig is de alarminstallatie ook gestolen. Dat is mogelijk een teken van braak.“

Het zwaarst gedupeerd is het Amsterdamse ontwerpbureau Bleijh, dat in Milaan het prototype van een houten fiets toonde. “Een directe financiële strop van 10.000 euro“, zegt Basten Leijh, een van de drie ontwerpers.

    • Arjen Ribbens