Detentiecentrum Schiphol kan open

Als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat het detentiecentrum op Schiphol brandveilig is, gaat het weer open. Het blijft dan open totdat een nieuw cellencomplex van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol gereed is. Minister Donner (Justitie, CDA) en de gemeente Haarlemmermeer hebben hun conflict hierover bijgelegd.

Een woordvoerder van de gemeente heeft dat vanochtend bevestigd. Wel moet de gemeenteraad van Haarlemmermeer de openstelling nog goedkeuren. Met deze overeenkomst komt een eind aan een juridische strijd tussen het ministerie van Justitie en de gemeente Haarlemmermeer. Vorig jaar december besloot het college van B. en W. van Haarlemmermeer om de vergunning voor het detentiecentrum in te trekken omdat het onvoldoende brandveilig zou zijn. Het kabinet heeft dat besluit voor vernietiging bij de Kroon voorgedragen.

Een kort geding van Haarlemmermeer tegen die procedure won het ministerie van Justitie. Nu heeft Donner de gemeente onafhankelijk onderzoek toegezegd naar de brandveiligheidssituatie in het nog steeds gesloten cellencomplex dat vorig jaar uitbrandde. Daarbij kwamen elf mensen om het leven.

Haarlemmermeer heeft vervolgens het recht om een contra-expertise te laten uitvoeren naar de bevindingen van dat onderzoek. Het ministerie van Justitie zal eventuele gebreken in de veiligheidssituatie herstellen, zo heeft Donner de gemeente beloofd.

De gemeente Haarlemmermeer gaat volgens een woordvoerder de vergunning met een jaar verlengen. Een convenant met het ministerie van Justitie moet de bouw van het nieuwe cellencomplex regelen. Haarlemmermeer zegt tevreden te zijn met de oplossingen die Donner nu heeft geboden.