De vijver tot de bodem belicht

Voordat planten gaan groeien en amfibieën op zoek gaan naar plekken om eieren af te zetten wordt het tijd een vijver aan te leggen.

Wie dit jaar nog wil genieten van een tuinvijver moet snel aan de slag. Maar ook niet te snel, er is veel om over na te denken. Op welke plek, hoe groot, met of zonder fontein, met of zonder filtersysteem, met of zonder koikarpers. Salamandervriendelijk? Watervalletje erbij? Zitje? Brug? Wandel eerst door de vijverafdeling van een gespecialiseerd tuincentrum, en let ook op de prijsstickers. Goed nieuws: de ruwbouw gaat veel makkelijker dan vroeger. Vergeet beton, te duur en passé. Sinds een jaar of dertig is er pvc-folie. 2,50 euro per vierkante meter bij 0,5 mm dikte. Maar pvc is toch vrij kwetsbaar, voor mishappende reigers bijvoorbeeld. Na een jaar of vijftien wordt het broos aan de randen door het zonlicht.

De definitieve vijverbodem kwam vijf jaar geleden in de vorm van UV-bestendig “EPDM-vijverfolie' (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer), van 8 euro per vierkante meter. Fabrikanten geven dertig jaar garantie. Gerard Draaijer van tuincentrum Life & Garden drukt een potlood hard tegen het zwarte rubberdoek en veroorzaakt scheur noch gat. EPDM en pvc komen van rollen van twee of vier meter breed, dus voor de grote vijvers moet er ook gelijmd worden. Daar is pvc in het voordeel, volgens Draaijer zijn lijmnaden van EPDM minder duurzaam. Bij de fabriek is EPDM te bestellen tot een rolbreedte van bijna veertien meter, dat is beter dan lijmen. Lekkage kan ook komen door de combinatie van iets scherps in de ondergrond met de druk van het water. Vijvereigenaren slapen daarom beter met een glasscherf- en boomwortelwerend veiligheidsvlies (2 euro per vierkante meter) onder de folie, zeker bij pvc.

Dertig jaar geleden begon Ubbink Garden, ook leverancier van pvc- en EPDM-folie, als eerste in Europa met de fabricage van voorgevormde vijvers. Marketing director Nico Kramer wijst op een groot voordeel: “Door de vormvastheid kom je al dicht bij de rand tot een diepte van zestig centimeter, en dat is nodig voor de vissen. Met folie lukt dat niet, zulke steile wanden gaan verschuiven.“ Voor kleine tuinen blijven voorgevormde vijvers daarom ideaal. Bij 500 liter kosten ze circa 180 euro. Ubbink maakt ze tot 4.000 liter. Vooral de grotere modellen moeten met beleid worden geplaatst. Bij folie is het: kuil graven, folie erover, water erin. Draaijer: “In een voorgevormde vijver zet je een eerste laag water en stelt hem waterpas. Dan spoel je er met de tuinslang zand onder en wacht tot het water onder de vijver is weggezakt. Dat proces herhaal je tot de vijver volzit.“

    • Michiel Hegener