De stem van de miereneter

Presentator Sipke Jan Bousema (29) heeft in ICE AGE 2; The Meltdown de stem van Vader Miereneter op zich genomen.

Sipke Jan Bousema Foto 20th Century Fox 20th Century Fox

De rol van Vader Miereneter duurt anderhalve minuut. Een korte, maar wel een heel belangrijke rol.

Terwijl de wollige mammoet Manny, sabeltandtijger Diego en luiaard Sid te kampen hebben met het smelten van de ijskappen, is het Vader Miereneter die Manny heel bang maakt voor de toekomst. “Ik vertel Manny dat hij de enige in zijn soort is“, vertelt Sipke Jan. Dat doet hij niet op een erg vriendelijke manier. “Jongens, kijk“, zegt hij tegen zijn kinderen. “De laatste mammoet.“ Het verdriet dat dit bij Manny teweegbrengt is een belangrijk thema van de film.

Om het geluid van een miereneter goed uit te beelden, moest Sipke Jan eerst oefenen met regisseuse Hilde de Mildt. “Je eet met je neus als je een miereneter bent, dus dan klink je nasaal.“ Ook besprak Sipke Jan met haar wat voor een karakter Vader Miereneter moest krijgen. “De miereneter is een betweter. Hij heeft het hoogste woord en spreekt met een overdreven “R'. Een heel irritant mannetje, waar je meteen een hekel aan krijgt.“

Om de teksten goed in te spreken had Sipke Jan anderhalf uur nodig. Soms ging het in één keer goed en soms moest hij een zinnetje vijf à zes keer overdoen. Sipke Jan leefde zich zo in in zijn rol, dat hij nogal met zijn armen zwaaide tijdens opnamen. “Dat deed ik omdat ik het zo geloofwaardig mogelijk probeerde te doen. De dieren in de film bewegen ook heel erg. Als je bij een knal alleen “oef' zegt, klinkt dat heel anders dan wanneer je “oef' zegt met de beweging erbij.“ Sipke Jan ging ook eigenwijs kijken. “Het zag er niet uit, maar het hielp wel.“

Juist die geloofwaardigheid van de karakters vindt Sipke Jan zo goed aan de film. “Wat mij betreft is ICE AGE 2 niet echt een tekenfilm. De figuren lijken echte personen. Ze praten als mensen, daarom is de film zo hilarisch.“ Toen Sipke Jan gevraagd werd om een miereneter te zijn in ICE AGE 2, zei hij dan ook direct “ja'. “Ik was al fan en het is weer eens wat anders dan zo'n stoere actiefilm.“

    • Jitka Xantinidou