De blaas van de Italiaanse senatoren

Ook al lijkt het er steeds meer op dat de overwinning Romano Prodi niet meer kan ontgaan, de zweep zal er overheen moeten om hem in de Italiaanse Senaat aan een meerderheid te helpen. Slechts drie zetels meer heeft zijn centrum-linkse coalitie: 159 tegen 156 zetels. Veel te weinig om bij stemmingen te winnen, zeggen experts. Het Hogerhuis kenmerkt zich namelijk door voortdurende afwezigheid van luie, oude - de oudste is 97 - of te drukke senator-zakenlieden.

Daar kom nog bij dat centrum-links afhankelijk is van vier emigranten. Zij zijn voor de centrum-linkse Unie van Prodi in de Senaat gekozen, maar wonen niet in Italië. Ze moeten uit Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië naar Rome komen. Het is de vraag of zij wel altijd op tijd aanwezig zullen zijn. Volgens Romano Prodi is dat geen probleem. De senatoren krijgen een onderkomen in Rome.

Het is voor het eerst dat Italianen in het buitenland hun eigen vertegenwoordigers konden kiezen. Berlusconi dacht dat dit in zijn voordeel zou zijn, maar het viel tot zijn grote ergernis totaal anders uit. Volgens Romano Prodi hebben de Italiaanse emigranten centrum-links gestemd, omdat ze niet zijn gebombardeerd door het publiciteitsoffensief van Berlusconi. Daarnaast zouden de emigranten het beu zijn dat Berlusconi het imago van Italië zo aantast.

Senator Lucio Malan die jarenlang zijn Forza Italia senatoren moest dwingen naar de stemmingen te komen, verheugt zich op de komende periode in de Senaat. “Ik heb vijf jaar lang voor waakhond gespeeld. En nu kan ik me vermaken als dief, en het Prodi lastig maken.“ De afgelopen jaren plaatste hij spionnen bij de uitgang van de Senaat om te controleren of zijn senatoren niet stiekem naar het café ontsnapten. Volgens hem zal centrum-links het zelfs met de meest rigide discipline niet redden om altijd iedereen op tijd in de zaal te krijgen.

Ook de omvang van de blaas van de Senatoren kan het verschil gaan uitmaken. Een sanitaire stop kan tot verlies bij de stemmingen leiden. Volgens de Corriere della Sera moet men een voorbeeld nemen aan “de ijzeren blaas“ van Nicola Mancino: hij schijnt een recordtijd van 12 uur in de senaatsbankjes te kunnen zitten.

    • Bas Mesters