Dakota

`Na de oorlog moest er een opvolger komen van de DC-3, beter bekend als de Dakota, het eerste vliegtuig van metaal`, schrijft Benno Baksteen (Cultureel Supplement, 31 maart). Baksteen, piloot en voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart, moet toch beter weten! In de eerste plaats was de Dakota de militaire versie van de DC-3; als ik het goed heb werden er zo`n tienduizend van gebouwd. Een DC-3 nam, op kortere afstanden, 21 passagiers mee, in een Dakota gingen er 28. En de DC-3 was zeker niet het eerste vliegtuig van metaal: dat was natuurlijk zijn voorganger, de kleinere DC-2 met, op korte afstanden, veertien stoelen. Niet te vergeten: de beroemdste DC-2 van de KLM was de Uiver, die in 1934 meevloog in de London-Melbourne race. Ik dacht overigens dat Fokker, voor 1940, Douglas-toestellen in licentie bouwde.

    • J. Freeke Amsterdam