“CDA-leden vinden rol VVD te groot'

CDA-leden vinden dat hun partij in het kabinet “aan de leiband loopt“ van de VVD. Dat zegt oud-CDA-voorzitter Tineke Lodders vandaag in Trouw.

Lodders beschrijft de overeenkomsten die ze ziet met de periode vóór de verkiezingsnederlaag van 1994. “Ook toen was er een behoorlijk groot verschil in beleving van het CDA-imago tussen Den Haag en de leden in het land. Er mist empathie voor groepen die het minder hebben.“

Lodders vindt dat de partij gevoelig reageert op kritiek. Dat noemt ze “typisch en herkenbaar“. Ze maakte dat zelf mee toen ze vorige week samen met andere oud-politici een manifest presenteerde waarin wordt opgeroepen tot een ander vreemdelingen- en integratiebeleid. De jongerenorganisatie van het CDA weigerde dat in ontvangst te nemen, aldus Lodders. “Het werd blijkbaar gevoeld als een aanval. Terwijl ze het ook naar zich toe hadden kunnen halen en zeggen: we gaan iets doen met deze wijze, opbouwende kritiek van oud-politici.“

Oud-minister en CDA-prominent Bert de Vries, die vorig jaar een boek schreef over de vergrijzing, maakte ook mee hoe gevoelig de partijtop is voor kritiek. Volgens De Vries was het CDA onder leiding van Balkenende een neo-conservatieve partij geworden. De Vries schreef ook dat het kabinet de gevolgen van de vergrijzing bewust overdreef. De Vries kreeg in de partij te horen: “Van je familie moet je het maar hebben.“

In het Nederlands Dagblad nuanceert De Vries vandaag zijn mening over de kosten van de vergrijzing. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau blijkt volgens hem dat extra maatregelen nodig zijn om de vergrijzing te betalen: de rente daalt, de zorgkosten stijgen en de aardgasbaten dalen. De Vries: “Aan de ene kant is lastenverzwaring nodig. Aan de andere kant kun je de AOW-leeftijd in stapjes verhogen of de hypotheekrenteaftrek afbouwen.“

De Vries denkt dat die extra maatregelen uit te leggen zijn aan de CDA-achterban, die graag wil dat de partij een “warme uitstraling“ krijgt. “De roep om warmte moet niet betekenen dat men de ogen sluit voor problemen.“