Bot bezorgd over Afghaanse cellen

Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) is bezorgd over de behandeling van gevangenen in de Amerikaanse Bagram-gevangenis in Afghanistan. In de gevangenis zitten ook verdachten die eerder dit jaar door acties van Nederlandse “special forces' in Amerikaanse gevangenschap zijn beland. Dat schrijft de bewindsman in antwoord op Kamervragen van PvdA en SP.

Het detentiecentrum op de Amerikaanse vliegbasis Bagram, ten noorden van Kabul, fungeerde aanvankelijk als verzamelpunt van waaruit gevangen Talibaan en Al-Qaedastrijders werden doorgevlogen naar Guantánamo Bay of andere detentiecentra. Sinds 2004 echter , zo berichtte de New York Times in maart, blijven verdachte strijders gedetineerd op Bagram zelf. Er zouden inmiddels ruim vijfhonderd mensen gevangen zitten onder omstandigheden “erger“ dan op de basis op Cuba. De “illegale strijders' worden zonder vorm van proces vastgehouden. Ook zijn er martelingen gemeld.

Uit “informatie van de VN“ blijkt dat de berichtgeving over Bagram “geloofwaardig“  is, zo schrijft Bot. De informatie is “uiterst beperkt“, maar “geeft wel reden tot zorg“. Volgens de minister kan de behandeling van gevangenen door de VS een negatief effect hebben op de missies van bondgenoten in Afghanistan, zoals de aanstaande uitzending van 1.200 Nederlandse militairen. De NAVO-stabilisatiemacht ISAF voert echter “een wezenlijk ander beleid dan de VS ten aanzien van gevangenen“, aldus Bot.

Op 31 maart meldde minister Kamp (Defensie, VVD) de Kamer dat ten minste 7 verdachten na acties van Nederlandse commando's in de Bagram-gevangenis zijn beland. Vijf anderen waren op dat moment nog “door de VS gedetineerd“, mogelijk elders. De minister gaf opening van zaken nadat NRC Handelsblad had bericht dat door tussenkomst van Nederlandse commando's verdachten in handen van de VS waren geraakt.